Euro spadlo pod svoj uvádzací kurz, po prvýkrát za deväť rokov

, ČTK Foto: SITA

Európska mena je pod tlakom. Čaká sa, až ECB budúci týždeň oznámi rozsiahle nákupy štátnych dlhopisov.

Euro sa dnes voči doláru po prvýkrát za viac ako deväť rokov prepadlo pod 1,1747 USD. To je úroveň, s ktorou mena v januári 1999 vstúpila na trh. Krátko pred poludním euro strácalo 0,4 percenta na 1,1728 USD.

Jednotná európska mena je teraz pod zvýšeným tlakom kvôli rastúcemu očakávania, že Európska centrálna banka (ECB) na budúci týždeň oznámi takzvané kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky, teda rozsiahle nákupy štátnych dlhopisov. ECB bude o svojej menovej politike rozhodovať 22. januára. Banka už vlani v snahe podporiť hospodársky rast a odvrátiť defláciu znížila úrokové sadzby na nové rekordné minimá, ponúkla komerčným bankám lacné úvery a začala nákupy niektorých cenných papierov.

Šéf ECB Mario Draghi v decembri tiež uviedol, že banka začiatkom tohto roka posúdi účinky doterajších stimulačných opatrení a v prípade potreby uskutoční ďalšie kroky. Viceprezident ECB Vítor Constâncio už v novembri upozornil, že banka by mohla v tohtoročnom prvom štvrťroku rozhodnúť, či podporí ekonomiku eurozóny nákupom vládnych dlhopisov. Proti tomu sa však v eurozóne dlhodobo stavia najmä Nemecko, ktoré už vlani požiadalo nemecký ústavný súd, aby preskúmal práva ECB na nákupy.

Ten aktuálne rozhodol, že nákupy sú v zásade v súlade s európskou legislatívou. Uviedol to dnes generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie Pedro Cruz Villalón. Villalónovo odporúčanie schváliť tento program je iba predbežné, konečné rozhodnutie Súdneho dvora EÚ sa očakáva na jeseň. Generálni advokáti podávajú nezávislé právne stanovisko k prípadom, ktorými sa súd zaoberá. Sudcovia nemajú povinnosť sa nimi riadiť, vo väčšine prípadov tak ale robia.

Program s názvom Outright Monetary Transactions (OMT) počítal s nákupom dlhopisov vysoko zadlžených krajín na sekundárnom trhu, bol však podmienený žiadosťou danej krajiny o pomoc z európskych záchranných fondov. Program nikdy nebol využitý, samotná jeho existencia však prispela k upokojeniu situácie na finančných trhoch.

Odporcovia tvrdia, že program porušuje zákaz, aby sa ECB podieľala na priamom financovaní vlád. Villalón však vo svojom posudku uviedol, že ECB je oprávnená nakupovať dlhopisy a že program OMT bol "potrebný a primeraný". Dodal však, že ECB by pri aktivácii programu musela spĺňať určité podmienky. Banka by podľa neho napríklad nesmela byť priamo zapojená do finančnej pomoci štátu, ktorého dlhopisy by kupovala.

"Zdá sa, že konečná prekážka pre kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky bola odstránená," povedal podľa serveru BBC hlavný európsky ekonóm spoločnosti Capital Economics Jonathan Loynes.

Súvisiace články

Aktuálne správy