Poľská centrálna banka úroky nezmenila

Centrálna banka krajiny kľúčovú úrokovú sadzbu ponecháva na rekordnom minime 2 % už od novembra, čím dodržiava svoj postoj, že menovú politiku začne opäť uvoľňovať iba v prípade oslabenia ekonomického rastu

Poľská centrálna banka na svojom stredajšom zasadaní hlavnú úrokovú sadzbu nezmenila a ponechala ju na úrovni 2 %. Jej rozhodnutie je v súlade s očakávaním väčšiny analytikov, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters. Centrálna banka Poľska kľúčovú úrokovú sadzbu ponecháva na rekordnom minime 2 % už od novembra, čím dodržiava svoj postoj, že menovú politiku začne opäť uvoľňovať iba v prípade oslabenia ekonomického rastu.

Poľský minister financií Ludwik Kotecki minulý týždeň povedal, že hospodárstvo krajiny v minulom roku posilnilo prinajmenšom o 3,4 %, čiže rast bol väčší v porovnaní s prognózou, že hrubý domáci produkt za rok 2014 stúpne o 3,3 %. „Rast HDP v roku 2014 pravdepodobne bol mierne väčší, ako sme predpokladali, a to na úrovni 3,4 % alebo dokonca aj mierne viac,“ konštatoval Kotecki. Dodal však, že deflácia a riziko recesie v eurozóne by mohli byť výzvou ma „odvážnejšiu menovú politiku“.

Úrokové sadzby v Poľsku sú výrazne vyššie v porovnaní s eurozónou a susednou Českou republikou, kde sú takmer na nule. Od novembra 2012 však poľská centrálna banka hlavnú úrokovú sadzbu zredukovala celkovo o 275 bázických bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy