Slovenský priemysel sa vyvíjal horšie ako priemer EÚ

Sezónne upravená priemyselná produkcia 28-člennej Európskej únie v novembri medziročne oslabila o 0,1 %, na Slovensku to bolo až o 3,3 %.

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie v novembri minulého roku medzimesačne posilnila o 0,2 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom roku 2013 však priemyselná výroba produkcia eurozóny oslabila o 0,4 % a v rámci celej EÚ o 0,1 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská priemyselná výroba sa vyvíjala horšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj s priemerom za celú EÚ. Na Slovensku totiž novembrová priemyselná produkcia medziročne klesla o 3,3 %, pričom išlo o tretí najvýraznejší pokles v rámci krajín EÚ. Oproti októbru minulého roka sa zmenšila o 0,7 %.

Najvýraznejší medzimesačný pokles priemyselnej produkcie evidovali v sledovanom mesiaci v Litve (-2,0 %), v Lotyšsku (-1,7 %) a na Malte (-1,4 %). Najviac posilnila v Írsku (4,6 %), v Maďarsku (3,3 %) a v Chorvátsku (2,7 %). V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia zvýšila najviac v Írsku (35,8 %), v Maďarsku (5,8 %), v Estónsku (4,9 %) a v Českej republike (4,7 %). Najviac klesla vo Švédsku (-3,9 %), v Holandsku (-3,5 %), na Slovensku (-3,3 %) a vo Francúzsku (-2,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy