Japonská vláda schválila budúcoročný rozpočet

Vládny kabinet japonského premiéra Šinza Abeho v stredu schválil rekordný budúcoročný rozpočet, ktorý dosahuje objem 96,34 bil. japonských jenov (JPY).

Vládny kabinet japonského premiéra Šinza Abeho v stredu schválil rekordný rozpočet pre nadchádzajúci fiškálny rok. Rozpočet dosahuje objem 96,34 bil. japonských jenov (JPY). Japonský verejný dlh predstavuje viac než dvojnásobok hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny, čo je najviac spomedzi rozvinutých krajín sveta. Premiér Abe sa pokúša obnoviť fiškálne zdravie Japonska a zároveň zlepšiť hospodársky rast tretej najväčšej ekonomiky sveta.

„Tento rozpočet podčiarkuje pomalé tempo rozpočtovej konsolidácie a zvýrazňuje až priveľké spoliehanie sa na to, že rastúce výdavky pokryje hospodársky rast,“ povedal jeden z analytikov. Zároveň doplnil, že je nemožné dosiahnuť rovnováhu primárneho rozpočtu bez dôveryhodných opatrení na obmedzenie výdavkov. Návrh počíta s tým, že deficit primárneho rozpočtu by mal klesnúť o 4,6 bil. JPY na 13,4 bil. JPY.

Budúci fiškálny rok Japonska sa začína 1. apríla. Návrh rozpočtu počíta s tým, že hodnota emitovaných štátnych cenných papierov by mala poklesnúť o 4,4 bil. JPY na 36,9 bil. JPY. Je to najnižšia úroveň za uplynulých šesť rokov. Návrh predpokladá, že daňové príjmy stúpnu o 4,5 bil. JPY na 54,5 bil. JPY. Formou dlhu bude vláda financovať 38 % budúcoročného rozpočtu. V tomto roku je tento podiel vo výške 43 %. Výdavky japonského rozpočtu súvisiace so sociálnym zabezpečením by mali v budúcom roku stúpnuť o 1 bil. JPY na 31,5 bil. JPY.

(1 EUR = 139,56 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy