Saudský princ: Ropu už na 100 dolároch neuvidíme, konšpirácia proti Rusku je hlúposť

, USA Today Foto: SITA

Ako píše USA Today, princ Alwaleed bin Talal zo saudskej kráľovskej rodiny povedal, že hoci s vládou vo väčšine vecí nesúhlasí, tak s jej rozhodnutím udržiavať výšku produkcie ropy na súčasnej úrovni súhlasí s dodatkom, že keď ponuka zostane kde je, a dopyt tiež zostane slabý, tak je lepšie si myslieť, že to možno ešte spadne. Ale podľa neho už nikdy 100 dolárovú ropu nezažijeme, nad 100 dolárov je totiž umelo nadhodnotená.

Teoretizuje sa, že USA sa so Saudmi dohodli, že ceny podržia na nízkych úrovniach kvôli tlaku na Rusko, to je ale podľa princa "hlúposť". Dodal, že "Saudská Arábia je v tom teraz spolu s Ruskom na jednej lodi … oboch to bolí rovnako." Saudská Arábia aj všetky ďalšie krajiny boli podľa jeho slov týmto prepadom cien zaskočené. Nikto nečakal, že k tomu dôjde. Veď saudskoarabský ropný minister v júli verejne povedal, že cena 100 dolárov za barel je dobrou cenou ako pre spotrebiteľov, tak aj pre výrobcov. Prešlo pol roka a cena ropy sa prepadla o 50 %.Princ však tvrdí, že rozhodnutie neobmedzovať výrobu bolo múdre. Ak by totiž Saudská Arábia obmedzila svoju produkciu o 1 alebo 2 milióny barelov, tak by ich vyprodukoval niekto iný. Čo znamená, že Saudská Arábia by utrpela hneď dvakrát. Menšou produkciou aj nižšou cenou. "Prinajmenšom dostanete facku len z jednej strany, ktorou je redukcia cien ropy, nie ešte aj druhú z redukcie produkcie,“ tvrdí princ.

Čo vlastne s cenami hýbe, je to záležitosť ponuky alebo dopytu? Niektorí hovoria, že na svete je príliš veľa ropy a to stláča ceny, iní, že globálna ekonomika zvoľnila, a tak je dopyt slabý. Podľa princa Alwaleena ide o nadprodukciu. Napr. Irak práve teraz produkuje v hojnom množstve. Dokonca aj v Líbyi, kde majú občiansku vojnu, stále produkujú. A k tomu treba pripočítať USA s bridlicou. Na trhu je nadprodukcia a dopyt je slabý. "Všetci vieme, že Japonsko bojuje s rastom na úrovni nuly. Čína predpokladá rast len o 6 – 7 %. Rast v Indii sa zmrštil na polovicu. Nemecko len pred dvoma mesiacmi priznalo, že kráti výhľad na rast z 2 % na 1 %. Dopyt je nižší a k tomu je tu nadprodukcia. A oboje je receptom na zrútenie cien ropy. A tak k tomu došlo. Niet si nad čím lámať hlavu,“ vysvetľuje.

A pohľad do budúcna? Ak zostane ponuka, aká je, a dopyt zostane slabý, pôjde to ešte nižšie. Keby ale nejaká ponuka z trhu vypadla a nastal nejaký nárast v dopyte, tak by sa aj ceny mohli pohnúť hore. "Som si istý, že 100 dolárov za barel už neuvidíme. Už pred rokom som povedal, že cena ropy je umelo držaná na stovke. To nie je správne. Úprimne povedané prinútiť všetky krajiny OPEC k súhlasu a k jeho prijatiu, a to aj s Ruskom a Iránom a všetkými ostatnými, je takmer nemožné. Nikdy nemôžete dosiahnuť dohodu, v ktorej by všetci obmedzili produkciu. Veriť môžeme len všetkým krajinám v OPEC. Ja by som nikdy krajinám mimo OPEC neveril. Takže otázka obmedzenia produkcie na stole neleží, pretože ostatní by švindlovali. Minulosť to dokázala. Keď Saudská Arábia v 80. a v 90. rokoch obmedzila produkciu, tak všetci podvádzali a vzali nám náš trhový podiel,“ pripomína Alwaleed.

Navyše tvrdí, že za dnešnou situáciou treba hľadať aj kus agendy. Hoci Saudská Arábia ani krajiny OPEC toto zníženie cien ropy nepripravovali, má na nich pozitívne vedľajšie účinky, pretože pri súčasných cenách sa dá počítať s tým, že veľa spoločností z bridlicového biznisu postupne vypadne. "Aj keď nás to zaskočilo, tak z tejto záležitosti teraz ťažíme, pretože my to na 50 dolároch dočasne prežijeme, a potom uvidíme, koľko bude tej novej ponuky, pretože toto zníženie urobí z mnohých projektov ekonomicky nepriechodné. Ropa a plyn z bridlíc sú na trhu novým produktom. Nikto s istotou nevie, aká cena bude znamenať pre bridlice bod zlomu. Ich vrty majú vyššie produkčné náklady. Je jasné, že ich to vyženie z biznisu, alebo prinajmenšom vrty nebudú ekonomické. Či to bude hranica 50 dolárov jasné nie je. Je to príbeh, ktorý sa nám tu práve rozvíja.“

Z teórie o tlaku na Rusov sa saudský princ smeje. Na otázku, či existuje dohoda USA so Saudmi o nízkych cenách, aby zatlačili na Rusko za to, čo Putin urobil na Ukrajine odpovedal dvoma slovami. "Hlúposť a drísty. Uisťujem vás, že neexistuje nič, čo by k tomu Saudov prinútilo. Pretože Saudskú Arábiu to bolí rovnako ako Rusko, bodka. Teraz sa to neprejavuje kvôli našim veľkým rezervám. Môžem vám ale povedať, že Saudská Arábia je teraz spolu s Ruskom na jednej lodi. Obom nám to ubližuje rovnako. A neexistuje vôbec žiadne politické sprisahanie proti Rusku. Pretože keby sme toto urobili, tak sa strelíme do vlastnej nohy.“

 

Súvisiace články

Aktuálne správy