Vesmírna turistka mieri do Ruska, za letenku dala viac než 50 miliónov dolárov

, ČTK Foto: SITA

Speváčka Sarah Brightmanová má v stredu pricestovať do Hviezdneho mestečka a nasledujúci deň začať predletovú prípravou. Na obežnú dráhu sa dostane v septembri. Oznámila to agentúra TASS.

Britská speváčka podpísala kontrakt ako vesmírna turistka pred dvoma rokmi. Za tri dni začne s výcvikom v Hviezdnom mestečku pri Moskve a v septembri poletí k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Na obežnej dráhe má speváčka zdržiavať od 1. do 11. septembra. A to za predpokladu, že ju približne 40 hodín pred štartom schváli lekárska komisia, inak ju v posádke vystrieda náhradník. Tým je istý japonský podnikateľ. Ak všetko bude v poriadku, stane sa britská speváčka, herečka a tanečnica ôsmou vesmírnou turistkou na ISS. Na obežnú dráhu by mala letieť v spoločnosti ruského a dánskeho kozmonauta.

Cena letenky zostáva tajomstvom. Odhadovalo sa ale, že let bude Brightmanovu stáť najmenej toľko, koľko platia astronauti americkej NASA, teda viac ako 50 miliónov dolárov. Ceny predchádzajúcich turistických letov sa pohybovali medzi 20-35 miliónmi dolárov.

Zatiaľ posledný turista vyletel do vesmíru v roku 2009, bol ním kanadský miliardár a zakladateľ svetoznámeho Slnečného cirkusu Guy Laliberté. Potom ISS obsadili profesionálne posádky a pre turistov nebolo miesto. V roku 2001 bol vôbec prvým vesmírnym turistom americký milionár Dennis Tito.   

Brightmanová sa preslávila v sedemdesiatych rokoch hitmi I Lost My Heart to a Starship Trooper. V minulosti bol jej manželom skladateľ Andrew Lloyd Webber.

Súvisiace články

Aktuálne správy