Produkcia v priemysle po dvoch rokoch opäť klesla

Výroba dopravných prostriedkov či elektrických zariadení bola podľa Štatistického úradu SR v novembri o vyše desatinu nižšia ako pred rokom. Celkovo produkcia v priemysle medziročne klesla o 3,3 %.

Produkcia v slovenskom priemysle v novembri medziročne klesla. Po očistení o vplyv počtu pracovných dní bol totiž index priemyselnej produkcie nižší o 3,3 %, kým v októbri produkcia naopak rástla o 2,8 %. Naposledy pritom štatistici vykázali medziročný pokles produkcie v slovenskom priemysle ešte v novembri 2012. Novembrový vývoj podľa Štatistického úradu SR ovplyvnil najmä medziročný pokles v priemyselnej výrobe o 4,2 %. Produkcia sa znížila aj v ťažbe a dobývaní o 2,9 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu naopak vzrástla o 3,7 %.

Zníženie celkovej produkcie priemyslu podľa štatistikov ovplyvnil pokles hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov o 10,7 %, výrobe elektrických zariadení o 13,9 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 7,2 %, výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 5,9 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 16,1 %. Objem produkcie sa zvýšil len vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 10,7 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 12,4 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 22 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 1 %.

V priemere za jedenásť mesiacov roka 2014 tak index priemyselnej produkcie medziročne stúpol o 3,6 %. Z toho v priemyselnej výrobe o 5,1 % a v ťažbe a dobývaní o 2,8 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu bola produkcia nižšia o 7,1 %.

Celkový rast produkcie počas jedenástich mesiacov vlaňajška súvisel so zvýšením hlavne vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 12 %, výrobe dopravných prostriedkov o 3,7 %, výrobe elektrických zariadení o 19,8 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 17,2 % a vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 4,3 %. Produkcia klesla najmä vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 12,6 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 9,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy