Nemeckí investori: Rok 2014 bol na Slovensku uspokojivý, výhľad je otázny

, TASR FOTO:SITA

Nemeckí investori pôsobiaci na Slovensku hodnotia uplynulý rok ako uspokojivý. Uviedol to pre TASR hovorca Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK) Markus Halt. Rok 2015 môže ovplyvniť vývoj na Ukrajine.

"Z ekonomického hľadiska majú nemeckí investori na Slovensku za sebou celkom uspokojivý rok. Počas prvých šiestich mesiacov dosiahla väčšina firiem dobré výsledky, predovšetkým automobilový priemysel a jeho dodávatelia," vyzdvihol Halt.

Ako však upozornil, letné mesiace priniesli ťažšie časy najmä pre priemysel, čo bolo dôsledkom slabnúceho zahraničného dopytu. "Čísla z konca roka už ukázali, že priemysel opäť nabral svoju silu z prvej polovice roka," dodal. Takmer tretina investorov z Nemecka a iných európskych krajín plánovala podľa prieskumu na Slovensku vlani investovať viac ako rok predtým.

Pri očakávaniach od roku 2015 poukázal Halt na krízy vo svete, predovšetkým konflikt na Ukrajine, ktoré vrhajú pochybnosti na tohtoročný ekonomický výhľad. "Hrozbu nepredstavujú ani tak priame obchodné vzťahy Slovenska s Ukrajinou a Ruskom, samozrejme, s výnimkou energií, ako nepriame prepojenia," povedal s tým, že Nemecko ako najvýznamnejší obchodný partner Slovenska má veľmi úzke ekonomické väzby s Ruskom.

"V prípade, že konflikt bude eskalovať, nemecká ekonomika tým utrpí a stiahne so sebou aj slovenské hospodárstvo. Ak sa tak nestane, výhľad pre Slovensko je dobrý," domnieva sa hovorca SNOPK. Podľa neho vývoz opäť porastie a hrubé investície so súkromnou spotrebou si zachovajú aktuálnu rastovú krivku.

Súvisiace články

Aktuálne správy