Miera nezamestnanosti v Taliansku vlani v novembri vzrástla

Miera nezamestnanosti v Taliansku vlani v novembri vzrástla viac, ako ekonómovia odhadovali a vyšplhala sa na nové maximum 13,4 % z októbrových 13,3 %. Firmy v tretej najväčšej ekonomike eurozóny neprijímajú nových ľudí. Obávajú sa totiž, že recesia sa tak skoro neskončí. Informovala o tom agentúra Bloomberg na základe predbežných výsledkov štatistického úradu Istat.
Novembrová miera nezamestnanosti v Taliansku je najvyššia od roku 1977, keď Istat začal vyhodnocovať mesačné a kvartálne údaje o vývoji na trhu práce. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom odhadovali, že nezamestnanosť v krajine zostane v novembri na októbrovej úrovni 13,3 %.
Istat koncom decembra predpovedal, že pokles talianskej ekonomiky sa tento rok zastaví, ale situácia na pracovnom trhu v krajine bude naďalej zložitá.
Zlou správou tiež je, že aj miera nezamestnanosti mladých ľudí vo veku od 15 do 24 rokov sa vlani v novembri zvýšila na 43,9 % zo 43,3 % v októbri 2014.
Talianska vláda pred Vianocami schválila dva dekréty, ktoré sa týkajú zjednodušenia pravidiel pri prepúšťaní zamestnancov a ochrany tých, ktorí neprávom prišli o prácu.
Taliansko bojuje s najdlhšou recesiou vo svojej modernej histórii. Výkon jeho ekonomiky klesol v 11 z uplynulých 13 kvartálov. Export totiž nedokázal vykompenzovať negatívny vplyv slabého domáceho dopytu na výkon ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy