Vývoz ropy z Iraku vzrástol v decembri na najvyššiu úroveň od 80. rokov

Vývoz ropy z Iraku vzrástol v decembri na najvyššiu úroveň za posledné desaťročia a rekordné hodnoty, tentoraz v oblasti produkcie, oznámilo aj Rusko. To signalizuje, že súčasné presýtenie ropného trhu, ktoré viedlo k poklesu cien ropy na vyše 5-ročné minimá, sa v najbližšom období nezmierni. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Hovorca irackého ministerstva ropného priemyslu Ásim Džihád uviedol, že Irak vyviezol v decembri denne 2,94 milióna barelov ropy (1 barel = 159 litrov). To je najviac od 80. rokov minulého storočia. Celkovú produkciu v poslednom mesiaci roka zvýšil Irak, ktorý je druhým najväčším producentom v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), o 150.000 barelov na 3,52 milióna barelov denne. Saudská Arábia ale ťažbu znížila a aj vďaka nej produkcia v rámci krajín OPEC v decembri mierne klesla.
Pod zvýšenie ťažby v Iraku a vývozu na medzinárodné trhy sa podpísala najmä dohoda Bagdadu s poloautonómnym Kurdistanom o exporte ropy z tohto regiónu cez Turecko. Vďaka dohode vyviezol Irak z ložísk pri severoirackom Kirkúku v decembri takmer 5,58 milióna barelov ropy (denne okolo 180.000 barelov). To je viac než 6-násobné zvýšenie exportu oproti novembru, keď Irak vyviezol z tejto oblasti celkovo 836.000 barelov ropy.
Rekord za december oznámilo aj Rusko. Jeho ministerstvo energetiky v rámci predbežných údajov uviedlo, že v poslednom mesiaci minulého roka vyťažilo 10,667 milióna barelov denne. To je nový postsovietsky rekord.
Takéto správy podľa analytikov neveštia pre ropné trhy nič pozitívne. „Posledné informácie z Iraku a Ruska poukazujú na pokračovanie rastu produkcie a vývozu, čo bude aj naďalej tlačiť ceny ropy nadol,“ povedal Ole Sloth Hansen, analytik zo Saxo Bank v Kodani. Očakáva, že cena ropy Brent, ktorá dnes dosahuje okolo 57 USD (47,33 eura) za barel, môže tento rok klesnúť pod 50 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy