Komu vyhlásil kartel OPEC cenovú vojnu?

, Colosseum Foto:SITA

Od polovice toho roka sme svedkami výpredajov ropy, ktoré sme mohli vidieť naposledy počas globálnej finančnej krízy v roku 2009. Za posledný pol rok sa cena ropy WTI prepadla o 49,4 % na 54,51 dolárov za barel.

Za týmto výplachom stojí masívna produkcia a nízky dopyt po rope. Ropný kartel OPEC má zodpovednosť zhruba za 40 % svetových zásob ropy. Na konci novembra Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) rozhodla ponechať ťažobné kvóty nezmenené na úrovni 30 miliónov barelov denne. To vyvolalo rad špekulácií o cenovej vojne, ktorú vyhlásil kartel OPEC. Pravdou však zostáva, že nie je zrejmé, proti ktorému štátu ju vedie, či sú to Spojené štáty alebo Rusko.

Vývoj ceny ropy WTI v USD za barel (zdroj www.emax.cz)

Na energetické scéne sú americké bridlice novou hnacou silou v ťažbe ropy. Americký bridlicový boom však začal až v posledných desiatich rokoch. Predtým sa do amerických bridlíc neoplatilo investovať. Situácia sa postupom času zmenila. Vyvinuli sa nové ťažobné metódy a súčasne bridliciam začal prihrávať aj nárast cien ropy. V tento moment sa už vyplatilo investovať do ťažby amerických bridlíc.

Produkcia v Spojených štátoch vzrástla na začiatku decembra podľa údajov Ministerstva energetiky na 9,12 milióna barelov denne, čo je najviac od roku 1986. Ťažba v amerických bridliciach je podľa odhadu Medzinárodnej energetickej agentúry výhodná, ak je cena ropy WTI nad 42 dolármi za barel.

Vývoj produkcie ropy v USA v miliónoch barelov denne (zdroj: Bloomberg)
Produkcia v Rusku je vyššia ako v USA. Podľa údajov ministerstva energetiky ruská produkcia vzrástla ku koncu novembra na 10,63 milióna barelov denne, čo je najviac od rozpadu Sovietskeho zväzu.

Nízke ceny a konkurenčné prostredie budú orieškom predovšetkým pre malých ťažiarov, ktorí pôsobia na menej produktívnych lokalitách. Väčšina týchto subjektov financujú práva na prieskum alebo vrtné súpravy na dlh. Pri poklese tržieb je teda veľmi reálne, že by malí ťažiari mohli mať v blízkej budúcnosti problém s hotovosťou a splácaním úverov.

Kartel OPEC sa rozhodol, že svoj leví podiel na trhu nedaruje nikomu, preto očakávame, že cena ropy WTI by sa postupom času mohla dostať až k úrovni 40 dolárov za barel. O tom svedčí aj vyhlásenie Ministerstva energetiky Spojených Arabských Emirátov, ktoré uviedlo, že OPEC nezníži produkciu ani v prípade prepadu ceny ropy na 40 USD. Kartel očakáva stabilizáciu cien bez nutnosti obmedzenia ťažby.

Ropu je možné obchodovať pomocou niekoľkých ETF. Najznámejšie sú United States Oil Fund (USO), ProShare Ultra Bloomberg Crude Oil (Učo) a PowerShares DB Oil Fund (DBO). Na pokles ceny ropy je možné špekulovať pomocou ETF ProShare ultrashort Bloomberg Crude Oil (SCO).

Autorom je Eva Mahdalová, analytička Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy