Sila meny: Dolár proti rubľu, poznáte skutočného víťaza?

, zerohedge Foto: SITA

Minulú noc, ruská centrálna banka oznámila šokujúce rozhodnutie o zmene svojej kľúčovej úrokovej sadzby z 10,5 % na 17 %, s okamžitou platnosťou. Neuveriteľné. V pondelok rubeľ klesol o viac než 9 % voči doláru a stratil takmer 50 % za rok 2014. Vyzerá to ako masaker. Ak sledujete konvenčné finančné správy, musíte byť blázon, aby ste vlastnili niečo v Rusku, nech sú to akcie, dlhopisy, mena.

Rubeľ nikto nechce, dolár je víťaz! Ale skúsme na veci pozrieť cez inú než optiku než bombastické správy o kolapse ruskej meny. Server zerohedge sa len tak pre zábavu pokúsil o objektívne porovnanie amerického dolára a ruského rubľa. Výsledky vás môžu prekvapiť.

Po prvé, všetka papierová mena nestojí za nič. Náš globálny menový systém je absurdný, idea nechať nevolených centrálnych bankárov vykúzliť toľko peňazí, koľko sa im zachce, len tak z ničoho nič, je jednoducho šialené. Ale pravdou zostáva, že niektorí fiat meny majú lepšie základy než ostatné. A ak chcete pochopiť zdravie meny, je nutné pozrieť sa na emitenta tejto meny, teda centrálnu banku.

Rovnako ako u iných bánk, jedna z najdôležitejších metrík na určenie finančného zdravia centrálnej banky je jej úroveň kapitálovej primeranosti. Konkrétne sa pozrime na imanie banky (čisté imanie) ako percento z celkovej súvahy. Federálny rezervný systém USA má základné imanie vo výške 1,26 %. Hovoríme o imaní tenkom ako britva. Ide o pokles zo 4,5 % spred pár rokov. To znamená, že v prípade, ak hodnota aktív Fedu klesne len o 1,26 %, emitent svetovej dominantnej rezervnej meny sa dostane do platobnej neschopnosti. Čo to znamená pre záväzky v prípade insolventnosti subjektu? Znižujú sa hodnoty, rovnako ako v prípade gréckych dlhopisov pred niekoľkými rokmi. A čo sú vlastne tie záväzky Fedu? Sú to zelené kúsky papiera,  nie "doláre". Pozrite sa na bankovky, majú na sebe vytlačené "Federal Reserve Note" (čiže dlh). Žalostná finančná situácia Fedu tak priamo ovplyvňuje hodnotu dolára v dlhodobom horizonte.

Na druhej strane, pomer ruskej centrálnej banky dosahuje 12,5 %, čo je takmer desaťkrát viac než v prípade Fedu. Tento kapitálový vankúš je veľmi dôležitý, pretože keď nastanú nepredvídané situácie, môže pomôcť udržať menu nad vodou. Premýšľajte o tom. Boli by ste schopní žiť úplne bez úspor, možno aj s nahromadeným dlhom? Určite áno, ale len kým sa niečo nečakané nestane. Z čista jasna sa vám pokazí auto, alebo budete hospitalizovaní. V takom prípade môže váš nedostatok kapitálu prerásť do vážneho problému.

Ďalšou dôležitou metrikou je zlato. Je dôležité sledovať množstvo reálnych aktív, ktoré centrálna banka drží v rezerve. Ak chcete porovnávať jablká s jablkami, pozrite sa aké percento peňazí drží centrálna banka v podobe zlatých rezerv. Teda koľko zlata podporuje množstvo peňazí v obehu. V Rusku je to 6,2 %. A množstvo rastie. V minulom roku to bolo 5,5 %  a centrálna banka naďalej silne zvyšuje zásoby.

Koľko zlata podporuje dolár? Presne nula celá nula percenta. Fed nevlastní žiadne zlato. Verejne to hlása na svojich internetových stránkach: "Federálny rezervný systém nevlastní zlato." Je držiteľom "osvedčenia", ktoré možno vymeniť za americké doláre. Ale to nie je ani jediná unca zlata na zálohovanie amerického dolára. Takže, bez zlata a žalostne tenkou úrovňou kapitálovej primeranosti, to naozaj nebude trvať dlho, kým sa pozícia dolára zvrtne. Pre porovnanie, rubeľ je oveľa lepšie kapitalizovaný a v skutočnosti má niečo, čo ho dokáže podporiť.

Predchádzajúce riadky nutne obhajovali kúpu rubľa, ale verejne dostupné čísla ukazujú niečo úplne iné. To je rozdiel medzi "náladami" a objektívnymi údajmi. V čase, keď sa rubeľ a celá ruská ekonomika prepadli natoľko, že firma Apple má aktuálne väčšiu cenu ako celý ruský akciový trh, ruské aktíva sú naozaj zaujímavou špekuláciou.

Sčítané a podčiarknuté. Ak nebudete vlastniť ruble, potom čo urobíte ak držíte 100 % svojich aktív v amerických dolároch?

Súvisiace články

Aktuálne správy