Najbohatší lekár na svete: Moja firma prinesie revolúciu v medicíne

, businessinsider Foto: YT

Ako vidí Patrick Soon-Shiong, najbohatší lekár na svete, budúcnosť medicíny? Prvá vec, ktorú chce zmeniť, je spôsob diagnostiky a liečby rakoviny.

Predstavte si, že idete na lekársku prehliadku. V ordinácii sa meranie krvného tlaku a srdcovej frekvencie objaví na obrazovke lekára sediaceho za stolom. Namerané hodnoty putujú do centrálnej počítačovej siete, okamžite sa porovnávajú s hodnotami tisícky pacientov. Zo vzorky krvi sa podobnými porovnaniami vyhodnotia riziká od vypadávania vlasov po potenciálne smrteľné choroby, ako je cystická fibróza. Revolučný spôsob zdieľania údajov by teoreticky umožňoval lekárom a vedcom prístup ku komplexným informáciám o DNA pacienta a stanoviť presnú, individuálne na mieru šitú liečbu, ktorá by mohla poraziť chorobu. Toto je vízia Soon-Shionga, ktorý sa už pred časom venoval transplantácii morskými riasami pokrytých buniek ošípaných do tela diabetických pacientov.

Potom, čo sa jeho experimenty s potenciálnymi liekmi na diabetes ukázali ako príliš riskantné, Soon-Shiong sa zameral na rakovinu. V roku 1991 si nechal patentoval liek Abraxane, a napriek tomu, že ide len o miernu úpravu už existujúceho lieku na rakovinu Taxol, priniesol mu predaj lieku väčšinu z jeho takmer 13,3 miliardy čistého imania. Abraxane dokáže účinnejšie zacieliť na rakovinové bunky. Je široko nasadzovaný v liečbe rakoviny prsníka a rakoviny pľúc, a najnovšie sa na základe nedávnej priaznivej klinickej štúdie odporúča aj pre pacientov s karcinómom pankreasu.

Ale späť k vízii. Zatiaľ je projekt iba vo fáze nápadu, ale začiatkom decembra sa Soon-Shiong rozhýbal. Ponúkol mobilný prehliadač, ktorým by sa lekári so svojim smartfónom dokázali pozrieť na genóm svojich pacientov. To by mohlo mať dôsledky nielen pre pacientov s rakovinou, ale pre zdravých ľudí. Väčšina chorôb pochádza z kombinácií genetických a environmentálnych faktorov a vedcom sa už podarilo identifikovať tie gény, ktoré sú zodpovedné za špecifické zdravotné problémy. Prehliadač nie je žiadne zariadenie zo Star Treku, lekári vám nebudú vedieť diagnostikovať nič v priebehu niekoľkých sekúnd len tým, že spustia vreckové zariadenie v blízkosti vášho tela. Ale ak by Shiongova iniciatíva šla podľa plánu, mohli by lekári pomocou smartfónov a niekoľko ďalších zariadení zistiť, ktoré konkrétne gény spôsobujú problémy a prečo. Namiesto niekoľkodňového čakania na určenie diagnózy, by ste ju poznali v priebehu niekoľkých minút. Odobranie vzorky z nádoru a vyhodnotenie vzorky za normálnych okolností trvá mesiace, po novom bude pripravená za deň. Lekár bude porovnávať vzorky krvi a DNA pacienta prostredníctvom celoštátnej databázy naplnenou tisíckami dôležitých informácií od iných pacientov, všetky bezpečne šifrované. Na základe porovnania výsledkov lekár odporučí režim liečby prispôsobenej unikátnej genetickej výbave nádoru pacienta. Genetická analýza pre liečbu rakoviny nie je Shiongov nápad, ale merať jej úroveň, už je.

Soon-Shiong si myslí, že najväčšou výzvou, pokiaľ ide o rakovinu, je, že nám chýba schopnosť plne ju pochopiť. Ak ju nebudeme chápať, nemôžeme ju poraziť. S nástupom digitálnych technológií si však Soon-Shiong myslí, že máme nádej.

Lekári budú môcť sledovať svojich pacientov dlho potom, čo opustia nemocnicu. Soon-Shiong nedávno predviedol potenciálnym investorom akúsi tmavú miestnosť, plnú monitorov. Malo by to byť riadiace centrum, z ktorého pol tucta lekárov sleduje stovky pacientov na diaľku. Soon-Shiong to myslí vážne, už kúpil GlowCap, výrobcu, čo ponúka za 80 dolárov fľašku na pilulky. Ak má pacient vziať liek, rozsvieti sa kontrolka. Zároveň ale cez internet upozorní lekára, ak pacient otvorí veko. Takže lekár nielen dokáže povedať pacientovi, aby si vzal liek, vie ho aj skontrolovať, či tak urobil.

Ale Soon-Shiong nie je len lekár. Je tiež podnikateľ. Nedávno oznámil, že by sa pokúsil svoju firmu NantHealth uviezť na burzu, niekedy začiatkom budúceho roka. V septembri Forbes ocenil NantHealth na 7,7 miliardy dolárov. Pre svoj projekt už získal v Los Angeles nemocnicu za 85 miliónov dolárov. Plánuje v nej spojiť softvér NantHealth a genetické testy, ktoré ponúknu každému z viac ako 25 000 pacientov s nádorovým ochorením, ktorí sem chodia rok čo rok. Počas pilotného projektu bude nemocnica pravdepodobne vybavená rovnako ako Shiongova klinika budúcnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy