Grécku hrozia nenapraviteľné škody, varuje Stournaras

Šéf gréckej centrálnej banky Yannis Stournaras varoval, že gréckej ekonomike pre politickú krízu v krajine hrozia nenapraviteľné škody

Grécka ekonomika čelí riziku „nenapraviteľných škôd“. V pondelok to vyhlásil šéf gréckej centrálnej banky Yannis Stournaras. Dôvodom je politická kríza v krajine, ktorá nabrala v posledných dňoch vážne rozmery. „Kríza v posledných dňoch nabrala vážne rozmery… a riziko nenapraviteľných škôd pre grécku ekonomiku je teraz veľké,“ povedal Stournaras. Jeho stanovisko prichádza pred prezidentskými voľbami v krajine.

Grécko zorganizuje v januári predčasné voľby, pokiaľ parlament nedokáže tento mesiac zvoliť prezidenta. Minulý týždeň to povedal premiér Antónis Samarás. Zároveň vyzval poslancov, aby odvrátili krízu podporou jeho kandidáta za prezidenta. „Všetci poslanci sa musia teraz rozhodnúť, či si zvolíme prezidenta, alebo budú predčasné voľby, ktoré ľudia nechcú, ktorých sa trhy boja a ktoré by mohli mať pre krajinu katastrofálne dôsledky,“ uviedol premiér.

V prieskumoch verejnej mienky totiž boduje strana Syriza zameraná proti úsporným opatreniam. Prezidentské voľby, ktoré sa uskutočnia v troch kolách, sa začnú 17. decembra. Vládnym kandidátom je Stavros Dimas.

Súvisiace články

Aktuálne správy