Aj z odmien na konci roka sa uhrádzajú riadne odvody

Z odmien vyplácaných zamestnávateľom pracovníkom, ktoré sú predmetom dane, odvádza zamestnávateľ riadne poistné. Ak zamestnávateľ zamestnancovi s pravidelným príjmom zúčtuje na konci roka príjem (odmenu + mzdu) a zamestnanec nemá prerušené poistenie, zamestnávateľ ho vykazuje na tlačive Mesačný výkaz poistného a príspevkov za príslušný kalendárny mesiac. 
Aj v prípade, že odmenu dostane zamestnanec, ktorý má v konkrétnom mesiaci vylúčenie povinnosti platiť poistné napríklad z dôvodu poberania materského alebo trvania dočasnej práceneschopnosti, ho zamestnávateľ vykáže na tlačive Mesačný výkaz poistného a príspevkov za príslušný kalendárny mesiac a odvedie poistné len na úrazové poistenie.
Zamestnávatelia často v spomínaných prípadoch chybne vykazujú poistné za zamestnanca s pravidelným príjmom na tlačive Výkaz  poistného a príspevkov a koncoročnú odmenu rozpočítajú na celý rok. Takýto postup je však správny len v prípadoch, ak došlo k prerušeniu  poistenia zamestnanca, napríklad vtedy, ak odmenu zamestnávateľ vyplatí zamestnancovi, ktorý čerpá rodičovskú dovolenku, a ktorý má z tohto dôvodu prerušené poistenie.
Keďže prerušenie povinného poistenia sa považuje za zánik poistenia, odmena sa považuje za príjem po skončení poistenia, a preto ju zamestnávateľ vykazuje na tlačive Výkaz poistného a príspevkov a poistné rozpočíta na obdobie trvania poistenia pred prerušením.
TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy