Babišov kat v sukni: Slováci sa hrajú na odborníkov, ale pracovať sa im nechce

, iHned Foto: fnol.cz

Prvá dáma českého biznisu pre rok 2013 Simona Sokolová si servítku pred ústa neberie keď hovorí o Slovákoch, hlavne tých s ktorými ako manažérka spolupracuje. Od jesene minulého roka, jej Andrej Babiš zveril aj dve problémové firmy z divízie hydinového mäsa, z ktorých jedna je na Slovensku.

Zdá sa, že slovenská misia ju nijako neteší. Napriek tomu, že má za sebou bohaté skúsenosti ako dostať firmu z veľkých strát, slovenská Hyza je údajne pre ňu najväčšou doterajšou skúškou. "Niečo také som ešte nezažila," priznáva pre české Hospodárske noviny. "Kto riadil fabriku na Slovensku, vie, o čom hovorím," dodáva. Tvrdí, že slovenská mentalita je úplne odlišná. Sokolová vraj v tunajšej výrobe narazila na skupinu manažérov inej krvnej skupiny, s ktorou si nesadli. Označuje ich za "gašparkov", na prvý pohľad "nablýskaných" šéfov, ktorí holdujú farebným powerpointovými prezentáciám, ale pracovať sa im veľmi nechce.

"Hovorila som pánovi Babišovi, že je snáď jediným Slovákom, ktorý pracuje," rozpráva žena, ktorá nezriedka pobehuje medzi svojimi podriadenými vo výrobe v pracovnom plášti a gumákoch. Sokolová má povesť "kata v sukni". "Bohužiaľ v Hyze sa nám zišiel zvláštny manažment. Všetci sa tam hrali na odborníkov. V niektorých prípadoch aj boli, ale bohužiaľ ako tím nestáli za nič. Preto som prepustila generálneho riaditeľa a začala to riadiť sama," dodáva.

Za prvý štvrťrok tohto roka sa jej Hyzu podarilo vrátiť späť do čiernych čísel. To ale na Slovensku zďaleka nepovažuje za dokončenú misiu. Vo výpočte nedotiahnutých úloh zmieňuje napríklad to, že sa jej v Hyze za rok nepodarilo postaviť vedúci tím. "Mám vo zvyku vychovávať si vo firmách ľudí, ktorým verím a ktorí to zvládajú bezo mňa. Tu sa mi to zatiaľ nepodarilo," hovorí.

V Agroferte sa Sokolová vlani prepracovala až do predstavenstva. Vedľa nej tú pôsobí len jediná žena, finančná riaditeľka Petra Procházková. "Vážim si toho, že mám v skupine voľné ruky a svoj tím. Pán Babiš vždy hovorí: pani Sokolová sa riadi sama. A tak už to zostane," hovorí Sokolová.

Jej kariéra v Agroferte, kde je členkou predstavenstva, odštartovala v roku 2006, kedy začala budovať Profrost. Od roku 2009 šéfuje mliekarni Olma. Vlani jej majiteľ Agrofertu Andrej Babiš zveril vedenie "problémovej" divízie mäsa, kam spadá firma Vodňanská hydina či slovenská Hyza, vrátane chovov kureniec a liahne v Chropyni. Svoju profesijnú kariéru v potravinárstve začínala Sokolová ako vedúca predaja pre Moravu a potom pre ČR v mliekarni Kunín, bola obchodnou riaditeľkou SEMIX Plus, od roku 2002 do roku 2006 výkonnou riaditeľkou Delta Frozen Products.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy