Alkohol by sa mohol páliť aj z obilnín, navrhuje Kaník

Poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník navrhuje rozšíriť okruh surovín na pálenie alkoholu, čím by sa podľa neho zvýšilo využitie kapacít pestovateľských páleníc, ktoré majú zväčša sezónnu prevádzku.

Okruh surovín, z ktorých sa páli alkohol, by sa mohol rozšíriť o obilniny. Predpokladá to novela zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh, ktorú na najbližšiu schôdzu Národnej rady SR, ktorá začína budúci týždeň v utorok, predložil poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. V súčasnosti je pálenie alkoholu v pestovateľských páleniciach obmedzené len na ovocie. Poslanec preto navrhuje rozšíriť túto možnosť aj o obilniny. "Tie sú tiež vhodnou surovinou na výrobu tradičných typov alkoholu, akou je ražovica alebo ražná pálenka," zdôvodnil Kaník svoj zámer.

Navrhovanou zmenou sa tak podľa poslanca dosiahne lepšie využitie kapacít pestovateľských páleníc, ktoré majú zväčša sezónnu prevádzku. "Takto by sa ich prevádzka mohla stať celoročnou, čo by malo priaznivý vplyv na miestnu ekonomiku a pracovné miesta," uzavrel Kaník.

Súvisiace články

Aktuálne správy