Nemecká podnikateľská dôvera sa zotavila

Na vývoj podnikateľskej dôvery pozitívne vplývali náznaky stabilizácie hospodárskeho rastu v eurozóne, výhľad však zostáva neistý vzhľadom na pretrvávajúce zahraničnopolitické riziká.

Nemecká podnikateľská dôvera sa tento mesiac zotavila. Index dôvery, ktorý zverejnil inštitút ZEW, v novembri posilnil na 11,5 bodu z takmer dvojročného minima -3,6 bodu, na ktoré sa prepadol v októbri. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali oveľa miernejší rast na 0,5 %.

Na vývoj podnikateľskej dôvery pozitívne vplývali náznaky stabilizácie hospodárskeho rastu v eurozóne, výhľad však zostáva neistý vzhľadom na pretrvávajúce zahraničnopolitické riziká, uviedol prezident inštitútu Clemens Fuest. Osobitný index súčasných podmienok z dielne inštitútu ZEW posilnil na 3,3 bodu z októbrových 3,2 bodu.

Nemecká ekonomika po silnom štarte v prvých mesiacoch roka v druhom kvartáli prekvapujúco klesla o 0,2 %, v treťom štvrťroku sa však vyhla recesii. V tomto roku sa má ekonomika podľa vládnych odhadov zväčšiť o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy