Dôvera v ekonomiku Nemecka aj eurozóny v novembri vzrástla

Nemeckým investorom sa v novembri zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku prvýkrát po 11 mesiacoch vzrástla. Dôvodom sú štatistiky, ktoré ukázali, že najväčšia ekonomika eurozóny sa v 3. kvartáli vyhla recesii. Vyplýva to z údajov Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) so sídlom v Mannheime, ktoré dnes zverejnili na svojich internetových stránkach ZEW aj agentúra Bloomberg.
Podľa výsledkov prieskumu ZEW sa kľúčový index dôvery investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku, ktorý odráža ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v novembri 2014 zvýšil o 15,1 bodu na 11,5 bodu z októbrových -3,6 bodu. Index sa tak dostal zo záporných čísiel a vzrástol viac, ako analytici očakávali. Odborníci totiž predpovedali, že v novembri dosiahne len 0,5 bodu.
Hodnota ďalšieho ukazovateľa – indexu súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku sa v novembri takmer nezmenila a medzimesačne vzrástla len o 0,1 bodu na 3,3 bodu.
„Ukazovateľ ekonomického sentimentu v Nemecku v novembri vzrástol prvýkrát v tomto roku. Štatistiky totiž naznačili, že ekonomika sa stabilizuje, čo prispelo k zvýšeniu hodnoty indexu,“ uvádza sa vo vyhlásení ZEW, ktorý ale zároveň pripomína, že celková situácia v ekonomike je naďalej „krehká“, a to nielen pre geopolitické napätie v Európe, ktoré vyvolali kríza na Ukrajine a sankcie proti Rusku.
Aj v prípade eurozóny sa novembrový index dôvery ZEW zvýšil medzimesačne o 6,9 bodu na 11 bodov. Ale ukazovateľ aktuálnej ekonomickej situácie v krajinách, ktoré platia eurom, medzimesačne klesol o 2,9 bodu na -59,7 bodu.
Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v 3. štvrťroku vzrástol o 0,1 % v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi, keď medzikvartálne klesol o 0,1 %. Nemecko sa tak vyhlo recesii, síce len tesne, ale predsa.
Aj HDP celej eurozóny v období júl – september medzikvartálne vzrástol o 0,2 %, čo je viac ako v predchádzajúcom štvrťroku, keď sa zvýšil o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy