Stimuly ECB naberajú na sile, tvrdí Draghi

Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi zároveň zopakoval, že banka je pripravená urobiť viac, ak to bude potrebné

Stimuly Európskej centrálnej banky (ECB) naberajú na sile. Ak sa však ukáže, že súčasné úsilie nie je dostatočné na zrýchlenie ozdravovania ekonomiky, banka je pripravená urobiť viac. V pondelok to uviedol šéf ECB Mario Draghi. Zároveň dodal, že rast eurozóny sa počas leta spomalil, ale kroky ECB a reformné opatrenia krajín menovej únie by však mali viesť k miernemu rastu v budúcom roku a tiež v roku 2016. „Vidíme skoré náznaky toho, že balík opatrení na zjednodušenie poskytovania úverov prináša hmatateľný úžitok,“ povedal Draghi s tým, že posledné podporné opatrenia si vyžadujú viac času.

V podobnom duchu sa v pondelok vyjadril hlavný ekonóm ECB Peter Praet. Podľa jeho slov sa eurozóna v oblasti poskytovania úverov dostáva na bod zlomu. Celkový obraz situácie však ostáva nepriaznivý. Ekonomika eurozóny bojuje so slabým hospodárskym rastom a pomalou mierou inflácie. Vlády robia reformné kroky, aby sa ekonomiky krajín stali konkurencieschopnejšie. Cieľom je taktiež zníženie zadlženia.

Miera inflácie v eurozóne sa v októbri dostala na 0,4 %. Mieru inflácie pod hranicou jedného percenta Draghi označil za nebezpečnú zónu. Cieľom ECB je udržať mieru inflácie pod hranicou dvoch percent. Draghi zopakoval, že ECB je pripravená urobiť viac v prípade, že miera inflácie v eurozóne bude príliš nízka príliš dlhý čas.

Súvisiace články

Aktuálne správy