V Bratislave sa začala výstava Hodiny a Klenoty

Takmer 100 vystavovateľov z deviatich krajín sa zúčastňuje na 18. ročníku medzinárodnej výstavy Hodiny a Klenoty, ktorá sa dnes začala v areáli bratislavskej Incheby. Dopĺňa ju 3. ročník výstavy minerálov, drahých kameňov a fosílií Minerály Bratislava.
Vystavovatelia zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska, Belgicka, Francúzska, Ruska i Indie vystavujú drahokamy, polodrahokamy, šperky z drahých kovov, ale i cenovo dostupnejšiu bižutériu. Výstava je jedinou svojho druhu na Slovensku. Návštevníci sa môžu oboznámiť s novinkami z klenotníckej branže a nechýba ani vybavenie do klenotníckych i hodinárskych dielní, predajní, ako aj nástroje a prístroje pre klenotníkov.
Medzi jedinečné a zaujímavé kúsky tohtoročnej výstavy patria hodinky Corum Ingot, ktorých číselník je vyrobený z tehličky rýdzeho zlata. Ide o reedíciu modelu z roku 1977 a ich cena je 25.000 eur. Slovenskú premiéru majú aj hodinky luxusnej značky Salvatore Ferragamo.
Ponuku vystavovateľov obohacujú aj výnimočné šperky s tanzanitom. Tento vzácny drahokam modrej farby dostal pomenovanie po Tanzánii – štáte, kde bol v roku 1967 objavený. Zaujímavosťou je, že tento drahokam sa zatiaľ nenašiel nikde inde na svete.
Spoločnosť VMV Platinum zasa záujemcom o dizajn šperkov predvedie 3D zlatníctvo. S použitím špeciálneho klenotníckeho softvéru si každý za pár minút môže navrhnúť šperk presne podľa svojich predstáv. Návštevníci sa budú môcť inšpirovať aj šperkmi zhotovenými pôvodnou technikou vypaľovaného priehradkového emailu. Šperkárske emaily si zachovávajú farbu po stáročia, nevyblednú na slnku a technológia práce je náročná nielen časovo, ale aj z odbornej stránky.
Výstava Hodiny a Klenoty ukazuje nielen výsledok precíznej práce zručných klenotníckych a hodinárskych majstrov, ale aj talentovaných študentov. Asociácia zlatníkov Slovenska predstaví víťazov 8. ročníka súťaže Bienále slovenský šperk 2014 v kategóriách zlatý a strieborný šperk. Odborná porota tiež vyberie víťaza 18. ročníka súťaže Študentský šperk 2014, ktorú organizuje Cech zlatníkov a klenotníkov Slovenska.
Návštevníci so záujmom o klenotníctvo sa môžu zapojiť do súťaže o Zlatý dukát Cechu zlatníkov a klenotníkov Slovenska s možnosťou vyhrať originálny zlatý puncovaný dukát. V rámci servisu pre návštevníkov bude k dispozícii bezplatné skúšanie drahých kovov na kameni, čistenie strieborných šperkov či poradenstvo týkajúce sa zákona o puncovníctve.
Výstava Hodiny a Klenoty je otvorená od 7. do 9. novembra od 10.00 do 19.00 h, v posledný deň výstavy do 18.00 h.

Súvisiace články

Aktuálne správy