Fenomén biotechnológie: Akcie do ktorých sa oplatí investovať

, Colosseum Foto:SITA

Biotechnológie sa zakladajú na technologickom využití poznatkov z biológie. Ide o využitie chemických procesov, ktoré nie sú cudzie ľudským bunkám. Táto veda má široké uplatnenie a to najmä v medicíne, poľnohospodárstve, potravinárstve. Vyvinuté technológie a produkty nám pomáhajú zlepšovať každodenný život.

Za jedno z najdôležitejších odvetví v biotechnológiách považujeme technológie založené na využití živých organizmov alebo biologických systémov k istej výrobe. Táto produkcia sa spája predovšetkým s medicínou a farmaceutickým priemyslom. V dnešnom globalizovanom svete je drvivá väčšina populácie odkázaná na požívanie rôznych medikamentov. Vo vyspelých krajín sveta je zdravie a lekárska starostlivosť natoľko dôležitá, že štáty vynakladajú značné finančné sumy na lieky a zdravotníctvo. Biotechnologické spoločnosti raketovo inovujú a vyvíjajú lieky na predtým nevyliečiteľné choroby. Z indexu NASDAQ sme vybrali najziskovejšie akcie biotechnologických spoločností, ktorých ceny akcií by mohli naďalej prudko stúpať.

Ako je zrejmé z grafu najväčšie tržby za rok 2014 má zatiaľ spoločnosť Gilead Sciences Inc. (GILD), a to vďaka svojmu lieku Sovaldi na liečbu hepatitídy typu C. Dôležité je spomenúť, že úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v USA schválil 10. októbra 2014 nový liek Harvoni, s ktorým má byť liečba ešte oveľa účinnejšia. Akcie spoločnosti Gilead Sciences Inc. od roku 2011 vykázali dynamické tempo rastu o 470,3 %.

Ďalším úspešným globálnym biotechnologickým priekopníkom je spoločnosť Amgen Inc. (AMGN). Spoločnosť vyvíja, vyrába a dodáva terapeutiká. Lieky tejto korporácie pomáhajú miliónom pacientov v boji proti rakovine, ochorenia obličiek, reumatoidnej artritíde, a ochoreniu kostí. Amgen Inc. za 3. štvrťrok 2014 vykázala výborné výsledky z predaja kľúčových liekov na liečbu rakoviny Kyprolis a liečbe osteoporózy Proliu. Amgen Inc. v roku 2015 očakáva nárast tržieb na 21,3 miliardy USD z aktuálnych 20,8 miliárd USD. Akcie Amgen Inc., vzrástli od roku 2011 o 191,4 %.

Celge Corporation (CELG) sa zaoberá výskumom, vývojom a komercializáciou liekov určených na liečbu rakoviny a imunitných zápalových ochorení. K primárnym produktom tejto spoločnosti patrí Revlimid, Vidaza, Thalomid, Abraxane a Istodax. Ďalším zdrojom príjmu Celge Corporation je poskytovanie licenčnej zmluvy spoločnosti Novartis. Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v USA schválil spoločnosti Celge Corporation liek Otzela na liečbu pacientov so stredne ťažkou až ťažkou ložiskovou psoriázou. Analytici opýtaní agentúrou Bloomberg očakávajú, že tržby z predaja lieku Otzela budú do roku 2017 okolo 1,03 miliardy dolárov. Od roku 2011 akcie spoločnosti Celge Corporation vzrástli o 312,4 % a naďalej veríme, že spoločnosť má silný rastový potenciál.

Biogen Idec Inc. (BIIB) je považovaná za poprednú svetovú biotechnologickú spoločnosť. Medzi základné činnosti spoločnosti patria objavy nových perspektívnych liečivých substancií a ich ďalší výskum a vývoj až do podoby lieku dostupného pacientom, tzv. bioprodukcia a rozvoj globálnej obchodnej infraštruktúry. To potvrdzuje zdražovanie akcií Biogen Idec. Inc., ktoré od roku 2011 vykázali narásť o neuveriteľných 389,8 %. Ku koncu októbra tohto roka Európska agentúra pre lieky (EMA) potvrdila žiadosť o registráciu lieku Elocta, ktorý je v USA, Kanade, Austrálii známy pod názvom Eloctate. Tento liek je určený pre dospelých a deti s hemofíliou typu A. Biogen Idec Inc. sa môže pochváliť solídnymi tržbami liekov na liečbu sklerózy Tecfidera (787 miliónov USD), Avonex (745 miliónov USD) a Tysabri (501 miliónov USD). Spoločnosť oznámila výsledky za 3. kvartál roka 2014 vrátane príjmov vo výške 2,5 miliardy USD, čo predstavuje nárast o 37 % v porovnaní s 3. kvartálom roka 2013. Akcie spoločnosti Biogen Idec Inc. od roku 2011 vzrástli o 389,9 % a majú stále veľký potenciál pre vzostup.

Spoločnosti majú obrovský potenciál. Neustále postupujú ďalej v progresívnom vývoji nových liekov, najmä v oblastiach, kde je významná nenaplnená medicínska potreba. Predpokladáme, že akcie biotechnologických spoločností výrazne posilnia s ohľadom na finančnú injekciu od centrálnych bánk, ktorá podporila najmä akciové trhy.

Akcie biotechnologických spoločností je možné obchodovať pomocou niekoľkých ETF. Najznámejšie sú iShares Nasdaq Biotechnology Index Fund, First Trust AMEX Biotechnology Index Fund, SPDR S&P Biotech ETF, Market Vectors Biotech ETF, PowerShares Dynamic Biotechnology & Genome Portfólio, ProShares Ultra Nasdaq Biotechnology.

 

Autorom je Eva Mahdalová, analytička Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy