Počas 10 rokov sa prístup zamestnávateľov k zamestnancom zmenil

Pracovný trh na Slovensku za uplynulých 10 rokov prešiel viacerými zmenami. Dynamicky sa vyvíjal prístup zamestnávateľov k zamestnancom, menili sa aj požiadavky pracujúcich a spoločnosti pod vplyvom krízy boli nútené prepúšťať alebo neboli schopné prijímať nových ľudí. Vo svojom aktuálnom pohľade na pracovný trh to konštatovala personálna agentúra Grafton Recruitment.
Podľa spoločnosti po vstupe Slovenska do Európskej únie (EÚ) až do polovice roka 2008 prevládal dopyt po pracovníkoch nad ponukou voľnej a dostupnej pracovnej sily, stúpalo platové ohodnotenie a firmy doslova bojovali o tých najlepších zamestnancov. Ako ďalej konštatuje manažérka spoločnosti Katarína Bobotová, v druhej polovici roka 2008 došlo k obratu a takmer zo dňa na deň bolo na trhu dostupné veľké množstvo odborníkov, manažérov a špecialistov, ktorých platové očakávania boli oproti „zdravému“ trhovému nastaveniu veľmi vysoké. „Spoločnosti buď zažili vplyvy krízy výrazne, čiže zatvárali alebo znižovali počty zamestnancov vo svojich prevádzkach, alebo minimálne neboli pripravené prijímať do svojich stavov nových pracovníkov,“ konštatovala v správe pre médiá Bobotová.
V poslednom období sa ale podľa jej slov situácia stabilizovala a účastníci pracovného trhu zreálnili svoje požiadavky či očakávania. „Niektoré legislatívne regulácie prispeli k tomu, že sa praktiky pracovného trhu priblížili k fungovaniu našich vyspelejších západných susedov. Rast platov a fluktuácia sa ustálili na zdravšej úrovni,“ uviedla Bobotová.
Po vstupe Slovenska do únie a otvorení pracovného trhu západných krajín panovala podľa nej na pracovnom trhu v SR veľká obava z odlevu skúsenej pracovnej sily do zahraničia. Žiadne masívne sťahovanie sa však neudialo. Práve naopak, ako konštatovala personálna agentúra, v dôsledku otvorenejšieho európskeho pracovného trhu a zjednodušenej možnosti vycestovať za prácou sa zvýšila konkurencia lokálnym zamestnávateľom. „Cena práce špecialistov sa v dôsledku toho v niektorých odvetviach, najmä v IT, finančných či poradenských službách, mierne zvýšila,“ doplnila Bobotová.
Za posledných 10 rokov sa uskutočnili na Slovensku aj viaceré legislatíve zmeny. Bobotová za najvýraznejšiu legislatívnu zmenu považuje novelu Zákonníka prace s dosahom na zmeny v odvodovom zaťažení dohodárov a brigádnikov, taktiež zmeny pri práci a ochrane osobných údajov a tiež administratívne zaťaženie pri žiadosti o absolventskú prax. „Uvítali by sme takú reguláciu, ktorá by na Slovensku pomohla vyčistiť agentúrny trh, najmä v oblasti dočasného pridelenia zamestnancov, kde sa stretávame najčastejšie s nekalými praktikami,“ dodala Bobotová.

Súvisiace články

Aktuálne správy