Sľubné čísla sú podvod: Čína opäť vo veľkom vyváža nič

, portfolio Foto:SITA

Čína opäť raz svoje čísla prikrášlila, tento raz ide o export. Podľa obchodných štatistík Hongkongu je asi tretina exportu len fiktívna. Ide o to, že trhoví hráči sa snažia obísť prísnu reguláciu ohľadom toku kapitálu a tým vlastne skresľujú hospodárske štatistiky. Pritom niektorí, veriac číslam, už začali byť optimistický a hovorili o raste exportu aj hospodárstva.

Nie je to nič nové, hospodárskym štatistikám z Číny sa nedá stopercentne veriť. Obchodné štatistiky však majú jedno šťastie. Kým niekto niečo vyváža, ten druhý to musí dovážať. Ak sa tieto čísla nezhodujú, určite sa na to skôr či neskôr príde. To je aj prípad čínskeho vývozu, kde rozdiel dosiahol celkom rozmerné proporcie. V Hongkongu pripadá na každý dolárový import 1,56 dolára čínskeho vývozu. Takže viac ako tretina čínskeho vývozu existuje len papierovo, čo môže byť celkom trápne.

V tomto duchu už vyzerá medziročný nárast čínskeho vývozu do Hongkongu o 34 percent skôr tak, že v skutočnosti je to len niečo okolo 5,5 percenta. To by znamenalo podvod 13,5 miliardy amerických dolárov len v tomto jednom obchodnom kanáli.

Samozrejme, že je nepravdepodobné, aby sa čínska vláda pokúsila o takéto jednoducho odhaliteľné klamstvo, len aby výkon svojej krajiny ukázala v krajších farbách. V pozadí môžeme hľadať skôr motivácie na úrovni firiem a investorov. Je to celkom jednoduché, v Číne je tok kapitálu silne regulovaný, pohybu finančných prostriedkov je možné dosiahnuť iba prostredníctvom vymyslených exportov.

Čím viac svetla padá na podobné podvody, tým viac sa stráca hodnota skutočného čínskeho vývozu. Načasovanie je veľmi nešťastné, tesne predtým, než sa čaká spomalenie ekonomiky tejto ázijskej  krajiny, mnohí práve vďaka rastu exportu mali pre tretí štvrťrok optimistické očakávania. Pre túto chvíľu Číňania začali čísla prehodnocovať, ale príbeh ešte ani zďaleka nekončí.

Súvisiace články

Aktuálne správy