Bagre idú na odbyt, bude dobre!

, E15 Foto: SITA

Odborná verejnosť sa predháňa v tom, kto dá tie najpresnejšie odhady rastu globálnej ekonomiky. Čísla chrlí MMF, Svetová banka, popredné nadnárodné banky aj poradenské firmy. Všetci musia niekde zháňať údaje pre svoje analýzy, očistiť ich a robiť rôzne štatistické kúzla. Pritom existuje ďaleko jednoduchší indikátor. Predaj bagrov.

Predaj stavebných strojov je síce trochu obmedzený pohľad na svetové HDP, abstrahuje od sektora služieb, ale málokedy sa pletie. Firmy, ktoré chcú investovať do strojov, napospol očakávajú, že sa im bude dariť, že budú mať zákazky. Ak firma očakáva, že sa jej bude dariť, tak sama dáva signál, aký očakáva rast trhu, tržieb, zisku a pod. Caterpillar všetky tieto očakávania monitoruje tak, že prijíma objednávky na stroje, ktorými firmy buď navyšujú kapacitu, alebo modernizujú kapacitu stavebných a iných podobných strojov. Takže ak firme Caterpillar rastú tržby, potom firmy očakávajú, že bude lepšie, že chcú investovať a stavať, vyrábať, kopať, ťažiť či dolovať. Tým rastie HDP a napĺňa sa tak to, čo už manažment Caterpillar vedel s predstihom.

Naopak ak firmy majú strach investovať do strojov, potom asi neočakávajú práve dobrý vývoj ich relevantného trhu, Caterpillaru klesajú tržby a HDP pravdepodobne skutočne klesne. Firmy totiž nebudú mať nové stroje, nenavýšia ani neobnovia kapacitu a svetové HDP to dozaista spozná.

Caterpillar je najvýznamnejším predajcom bagrov na svete, nemá konkurenciu a je právom považovaný za veľmi dobrý indikátor budúceho ekonomického rastu. Dlhodobý pohľad na rast tržieb tejto firmy a globálny HDP je silne korelovaný (0,8), z toho vyplýva, že odhady manažmentu na ďalšie obdobie sú vierohodným indikátorom, ako bude. A trh to tak aj právom vníma. Kvartálne výsledky spoločnosti Caterpillar sú tak právom považované za jedny z vôbec najdôležitejších počas výsledkovej sezóny. A aký je teda výhľad globálnej ekonomiky do konca roka? Vo štvrtok zverejnené výsledky firmy Caterpillar viedli k rastu akcií Caterpillar o 5 %. Bude dobre.

Súvisiace články

Aktuálne správy