Ekonomika zvýhodňuje realitné trhy regiónu Vyšehradskej štvorky

Prostredie s nízkou infláciou a pozitívne predpovede hrubého domáceho produktu (HDP) napomáhajú fungovaniu vyzretejších stredoeurópskych a východoeurópskych trhov s administratívnymi priestormi, ku ktorým patrí aj Slovensko. Vyplýva to z prieskumu medzinárodnej konzultačnej spoločnosti Colliers International.
„Sledovali sme, ako táto nová éra nízkej inflácie bude ovplyvňovať komerčné nehnuteľnosti. Výnosy z nehnuteľností pritom nemusia odrážať alebo kopírovať infláciu, zatiaľ čo iné makroindikátory, ako je HDP, sú kritickými hybnými silami rastu dopytu na trhu,“ priblížil regionálny riaditeľ prieskumu spoločnosti pre východnú Európu Damian Harrington.
Ako dodal, zo strednodobého hľadiska sa očakáva, že inflácia v Európskej únii (EÚ) zostane tlmená, zatiaľ čo rast HDP sa pomaly zvýši na 2 %. V súvislosti so širšími trendmi inflácie a ekonomického rastu z týchto posunov podľa neho najviac profitujú realitné trhy krajín Vyšehradskej štvorky (V4), teda Poľska, Maďarska, Česka a Slovenska, ktoré sa stávajú prioritou pre mnohých investorov.
Aj keď trend HDP v regióne V4 do veľkej miery závisí od trendu v Nemecku, spoločnosť očakáva, že následkom integrácie regiónu do dodávateľského reťazca Nemecka sa HDP v krajinách V4 počas budúcich piatich rokov zvýši v priemere na 3 % v porovnaní s 1 % v Nemecku. „To v budúcich piatich rokoch zabezpečí regiónu V4 lepšie prostredie s vysokým rastom a nízkou infláciou, než aké má EÚ. Ide o faktor, ktorý jasne naznačuje podporu vyšších investičných objemov do regiónu,“ zdôraznil Harrington.
Čistá absorpcia kancelárskych priestorov na trhoch regiónu V4 sa podľa prieskumu v posledných rokoch stala oveľa viac závislou od rastu HDP, aj keď s malým oneskorením. „Preto by sa predpovede solídneho rastu HDP počas budúcich piatich rokov mali pretvoriť na pozitívny dopyt po kancelárskych priestoroch, aj keď tento rast bude viac utlmený, než ako doteraz ukazovali historické miery,“ uzavrela spoločnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy