MMF rozhodne o dodatočnej pomoci pre Kyjev do konca októbra

Výšku dodatočnej pomoci oznámi misia Medzinárodného menového fondu do konca októbra, uviedla guvernérka ukrajinskej centrálnej banky Valéria Gontareva

O výške dodatočnej pomoci pre Ukrajinu rozhodne Medzinárodný menový fond (MMF) do konca októbra. Uviedla to vo štvrtok guvernérka ukrajinskej centrálnej banky Valéria Gontareva. Na programe v objeme 27 mld. USD s cieľom posilniť devízové rezervy a stabilizovať rozpočet postsovietskej republiky sa vláda v Kyjeve dohodla s MMF v apríli. Minulý mesiac však fond varoval, že vzhľadom na pokračujúci konflikt s proruskými separatistami môže Ukrajina potrebovať dodatočnú pomoc až 19 mld. USD. Dopady konfliktu na ukrajinskú ekonomiku sú „zničujúce“ uviedla Gontareva.

„Bezprecedentný“ program pre Ukrajinu pripravuje aj Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR), uviedla ďalej guvernérka ukrajinskej centrálnej banky. Jeho súčasťou má byť rekapitalizácia ukrajinských bánk a pomoc pri financovaní dodávok plynu prostredníctvom reverzného toku. Podrobnosti k programu Gontareva neuviedla s tým, že jeho príprava sa nachádza v počiatočnom štádiu.

(1 EUR = 1,2666 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy