Kapitalizmus má vo svete zelenú, súhlasia s ním aj vo Vietname!

, CNN Foto: SITA

Tradičná bašta ekonomického systému, v ktorom hrá prím súkromné ​​vlastníctvo a túžba po dosiahnutí zisku, teda Spojené štáty, uvoľnili v otázke viery v kapitalistickú štruktúru doterajšiu čelnú pozíciu. Do popredia sa derú nástupcovia z radov ázijských ekonomík.

Štúdia výskumného tímu Pew Research Center spracovala odpovede zo 44 rôznych štátoch. Kľúčová otázka výskumu bola formulovaná jednoducho: súhlasíte s nasledujúcim tvrdením, že "väčšina ľudí sa má lepšie vo voľne trhovej ekonomike, a to dokonca aj napriek skutočnosti, že sú niektorí ľudia bohatí a iní chudobní?"


Celosvetovo až dve tretiny opýtaných odpovedali kladne a kapitalizmu tak dali de facto zelenú. Výsledky sú však zaujímavejšie na úrovni samotných štátov. V USA sa súhlasne vyslovilo 70 % opýtaných, čo je menej, než počet kladných odpovedí v rámci Indie (72 %) a dokonca aj Číny (76 %). Práve výsledok druhej najväčšej svetovej ekonomiky prekvapuje, keď sa obdivuhodný hospodársky boom poslednej dekády zrodil pod taktovkou komunistickej vlády.

Vôbec najväčšia viera v kapitalizmus panuje v krajine, ktorú by snáď nikto netipoval. Z výsledkov výskumu totiž ako jednotka vyšiel juhoázijský štát, ktorý si len pred pár dňami pripomínal šesťdesiatročné výročie komunistov pri moci. Tým štátom je Vietnam, kde sa z celkového počtu opýtaných na otázku kladne vyslovilo celých 95 %. Na úplne opačnom konci potom skončila Argentína. Iba tretina opýtaných v krajine súhlasila s položenou otázkou.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy