Nobelovu cenu za ekonómiu získal Francúz Jean Tirol

, iDnes Foto: SITA

Porota ocenila jeho analýzu trhovej sily a regulácie. V minulých rokoch prestížne ocenenie získavali predovšetkým americkí ekonómovia.

Kráľovská švédska akadémia vied označila francúzskeho profesora za jedného z najväčších ekonómov našej doby, ktorý teoreticky prispel v mnohých oblastiach, najviac však zdôraznila to, že objasnil, ako pochopiť a regulovať trh, na ktorom dominuje niekoľko silných firiem. Šesťdesiatjedenročný ekonóm sa zaoberá metódami štátnej regulácie rôznych odvetví od telekomunikácií po bankovníctvo.

Ešte v osemdesiatych rokoch minulého storočia, kedy sa začal Tirol zaoberať mechanizmy regulácie, sa len málokto venoval štúdiu oligopolistického správania sa trhu, kde má len niekoľko málo firiem zásadný vplyv na ceny, množstvo aj kvalitu. Tradičné ekonomické teórie boli založené skôr na monopole alebo naopak dokonalej súťaži.

Vlani ocenila porota trojicu amerických ekonómov Eugena Famu, Roberta Shillera a Larsa Petera Hansena. Cenu získali za empirickú analýzu cien aktív, konkrétne napríklad za modely predpovedania vývoja cien akcií, úverov a nehnuteľností. Komerčne najúspešnejší a najcitovanejší z trojice Schiller už pomerne dlho pred pádom hypotekárneho obra Lehman Brothers upozorňoval na možnú krízu na trhu s nehnuteľnosťami. Eugen Fama koncom roka 2013 v rozhovore pre agentúru Reuters povedal, že svetu tento rok hrozí ďalšia recesia kvôli vysokým dlhom niektorých krajín, napríklad USA a niektorých štátov v Európe. "Môžeme dospieť do bodu, keď finančné trhy povedia ich dlhom nie, a ony sa nebudú schopné samy financovať," vyhlásil Fama. "Ak príde ďalšia recesia, bude celosvetová," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy