Vláda ide podľa SaS zbytočne skomplikovať daňový systém

Liberáli chcú od podnikateľov zbierať návrhy na vylepšenia do zákona o dani z príjmov, ktoré budú potom navrhovať do znenia zákona.

Výsledkom vládneho návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorý v októbri prerokuje parlament v druhom čítaní, bude podľa strany SaS ďalšia zbytočná komplikácia daňového systému. Ako na piatkovej tlačovej konferencii povedal predseda SaS Richard Sulík, práve zjednodušenie daňových zákonov pri reforme spred desiatich rokov pritom spravilo zo Slovenska stredoeurópskeho tigra.

 

"Socialistická vláda, ktorú máme dnes, to sú väčšinou ľudia, ktorí nemajú skúsenosti s hospodárstvom, podnikaním, ľudia, ktorí nezažili na vlastnej koži, aké to je, keď človek musí vytvoriť hodnoty. Keď do zákona o dani z príjmov fušujú ľudia, ktorí takéto niečo nezažili, tak vyzerá to len zle a stále horšie," vyhlásil v piatok Sulík. Ako dodal, jeho strana preto začne od podnikateľov zbierať návrhy na zlepšenia, ktoré chce navrhovať do zákona o dani z príjmov. Správny zákon by totiž podľa neho mal mať jednu sadzbu, minimum daňových režimov, minimum výnimiek zo základu dane a minimum výnimiek zo zdanenia. Vládna novela naopak prináša desiatky bodov a desiatky nových strán nových pravidiel.

Liberálom sa však nepozdáva ani nerovnosť, s ktorou podľa nich štát pristupuje k podnikateľom a vlastnému hospodáreniu. Jednou z nich je návrh obmedziť obstarávaciu cenu vozidla do podnikania na 48 tis. eur v prípade nedostatočného daňového základu podnikateľa. Vláda s deficitným hospodárením by si tak podľa podpredsedníčky SaS Jany Kiššovej mala taktiež obmedziť sumu na nákup vozidiel.

Podľa poslankyne za SaS to však nie je len o osobných automobiloch. Štát si totiž bežne obstaráva za peniaze daňových poplatníkov také tovary a služby, ktoré podnikateľom ako náklady neuznáva. Spomenula pritom napríklad nadspotrebu pohonných látok, ktorú podnikateľ musí hradiť zo zisku, kým úradníkom ju zaplatí štát alebo reprezentačné náklady a darčeky a reklamné predmety. Kým štátne úrady si podľa Kiššovej bez problémov z peňazí daňových poplatníkov uhrádzajú napríklad vianočné večierky či morské pochúťky pre pohostenie svojich partnerov, podnikateľ si žiadne z podobných nákladov odpisovať nemôže.

„Takýto nerovnaký prístup zo strany štátu je neprijateľný a hlavne nemorálny. Okrem toho, že demotivuje podnikateľov, nabáda ich k obchádzaniu systému a to nie je správne. Štát, ktorý celé desaťročia hospodári s deficitom, teda so stratou, využíva verejné financie na nákup takých tovarov a služieb, ktoré v prípade podnikateľov považuje za neoprávnenú nákladovú položku,“ vyhlásila Kiššová.

SaS preto navrhuje rovnaký meter pre štát a podnikateľov. Buď nech teda povolí podnikateľom to, čo sám považuje za nevyhnutné pre svojich pracovníkov a partnerov, alebo nech sa obmedzí do tej miery, ako obmedzuje podnikateľov. "Možno keď budú vysokí štátni funkcionári konfrontovaní takýmto fungovaním, možno sa na niektoré veci budú pozerať trošku inak," uzavrela Kiššová.

Súvisiace články

Aktuálne správy