Spotrebiteľské ceny v Maďarsku septembri medziročne klesli

V porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška septembrová hladina spotrebiteľských cien klesla o 0,5 %. V auguste bola medziročná inflácia v krajine 0,2 %.

Celková hladina maďarských spotrebiteľských cien bola v septembri v porovnaním s rovnakým mesiacom minulého roka nižšia o 0,5 %. Takýto medziročný vývoj cien v krajine nezaznamenali od 60. rokov minulého storočia. Informoval o tom v piatok maďarský štatistický úrad KSH. V auguste bola medziročná inflácia v krajine na úrovni 0,2 %. Dôvodom septembrového medziročného poklesu cien bolo najmä zníženie cien energií, o ktorom rozhodla maďarská vláda.

Analytici predpokladali, že septembrový medziročný pokles celkovej hladiny spotrebiteľských cien bude v Maďarsku miernejší, a to o 0,2 %. Štatistický úrad uviedol, že ceny energií boli v septembri oproti rovnakému mesiacu vlaňajška nižšie o 12 %. Ceny alkoholu, tabaku a služieb pritom rástli pomalšie ako v minulosti.

Jadrová inflácia v Maďarsku, ktorá nezahŕňa ceny potravín a pohonných hmôt, bola v septembri vo výške 1,4 %, čiže bola najslabšia za štyri roky. Borbála Mináryová z maďarského štatistického úradu uviedla, že bez vplyvu zníženia cien energií, o ktorom rozhodla vláda, by pravdepodobne celková septembrová inflácia v krajine bola na úrovni blízkej jadrovej inflácii.

Súvisiace články

Aktuálne správy