České ministerstvá riešia problém predražených IT služieb

České ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením nových šéfov úseku informačných technológií (IT) bude platiť ročne za tieto externé služby len štvrtinu sumy v porovnaní s minulosťou: Namiesto necelých 400 miliónov Kč (14,53 milióna eur) to bude menej ako 100 miliónov Kč. Informuje portál iDNES.
Námestník ministra Zdeněk Adamec uviedol: „Dostali sme sa na priemernú sumu pod 100 miliónov Kč za rok. Za tieto služby platilo ministerstvo vlani takmer 400 miliónov Kč, aj keď až čas ukáže, či sa očakávania splnia“.
Podarilo sa im presvedčiť dodávateľov IT, že objednávky nie sú šité nikomu na mieru. V súvislosti s opakovanými podozrivými výberovými konaniami sa predtým na ministerstvo zameral najvyšší kontrolný úrad a vymeral mu pokutu 500 miliónov Kč.
Teraz vďaka vyššiemu záujmu firiem o dvojročnú správu systémov SAP alebo portálu eAgri dosiahlo ministerstvo cenu nižšiu o 75 %. Každý z tendrov zaujal štyri až sedem renomovaných firiem. Adamec poznamenal: „Výška zliav nás prekvapila a potešila asi najviac. Historicky boli ceny prehnané“.
Rezort však chce znížiť závislosť od externých dodávateľov služieb IT a budovať si vlastný kompetentný tím.
Aj na ďalších ministerstvách začali riešiť problém predražených služieb IT. Ich pracovníci sa najprv zídu so záujemcami o poskytovanie služieb, vysvetlia im, čo potrebujú, čím si vytvoria predpoklady na lepšie vypracovanie podmienok tendra. Firmy navyše zisťujú, že sú vítané aj bez politických konexií. To je pre ne novinka.

Súvisiace články

Aktuálne správy