Mladí poľnohospodári by mohli nadobúdať pozemky ľahšie

Podľa prepočtov Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka by mali mať mladí poľnohospodári k dispozícii 11 tis. hektárov pôdy na prenájom.

Mladí poľnohospodári alebo poľnohospodári spĺňajúci podmienky malého podniku či mikropodniku by mohli nadobúdať poľnohospodárske pozemky jednoduchšie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, ktorý vláda schválila v stredu na rokovaní. Slovenský pozemkový fondy by podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR mohol mladému poľnohospodárovi, malému podniku či mikropodniku prenajať pozemky na výkon špeciálnej rastlinnej výroby alebo živočíšnej výroby, najviac do 28 hektárov.

SPF by tak doterajšiemu nájomcovi mohol znížiť nájom pozemkov, vhodných na spomínanú činnosť, pri výmere od 101 do 500 hektárov maximálne o tri percentá, pri 501 až 700 hektároch do päť percent. Pri nájme 701 až 1 500 hektárov by fond mohol znížiť nájom pozemkov najviac o sedem percent a nad 1 501 a viac hektárov je stanovená maximálna hranica desať percent. Podľa novely zákona mladý poľnohospodár nesmie nadobudnuté pozemky dať do podnájmu. „Ak špeciálnu rastlinnú výrobu alebo živočíšnu výrobu vykonáva doterajší nájomca, Slovenský pozemkový fond nezníži výmeru pozemkov,“ priblížilo MPRV. Celkovo by tak mali mať mladí poľnohospodári k dispozícii 11 tis. hektárov pôdy na prenájom.

Ako uviedol rezort pôdohospodárstva v predkladacej správe, cieľom novely zákona je vytvoriť priaznivejšie podmienky pre podnikanie mladých poľnohospodárov. Ministerstvo tým chce súčasne riešiť generačnú výmenu v sektore a podporiť zamestnanosť na slovenskom vidieku, kde je jedným z rozhodujúcich odvetví tvorby pracovných príležitostí práve poľnohospodárstvo. „Vidiek je a stále bude spätý s poľnohospodárstvom a v súčasnosti existuje príležitosť pre uplatnenie viacerých mladých ľudí v tomto odvetví národného hospodárstva,“ konštatovalo MPRV.

Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka, nakoľko Slovenský pozemkový fond má približne 75 % zmlúv, ktoré končia ku koncu tohto roka. „Bolo by vhodné uplatniť zníženie prenajímania pôdy veľkým farmárom v prospech malých a mladých poľnohospodárov,“ uzavrelo ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy