Sadzby ECB ostanú podľa Draghiho nízko dlhý čas

Cieľom je zvýšiť mimoriadne nízku mieru inflácie. Inflačný cieľ ECB je vo výške tesne pod hranicou dvoch percent. Medziročná miera inflácie v eurozóne v auguste dosiahla 0,4 %.

Monetárna politika Európskej centrálnej banky (ECB) ostane uvoľnená dlhý čas. Cieľom je zvýšiť mimoriadne nízku mieru inflácie. Inflačný cieľ ECB je vo výške tesne pod hranicou dvoch percent. „Monetárna politika ECB ostane uvoľnená dlhý čas, môžem vám povedať, že Rada guvernérov jednohlasne prijala záväzok použiť nástroje, ktoré má k dispozícii na zvýšenie miery inflácie späť k hranici dvoch percent,“ povedal prezident ECB Mario Draghi. „Úrokové sadzby ostanú nízke, keďže nie je veľmi priestor na ich ďalší pokles,“ dodal Draghi.

ECB v septembri zrazila úrokové sadzby na nové rekordné dno. Hlavnú refinančnú sadzbu znížila na 0,05 % z úrovne 0,15 % a jednodňovú depozitnú sadzbu z -0,1 % na -0,2 %. Vzhľadom na dlhodobo nízku infláciu a slabý hospodársky rast eurozóny sa krok banky všeobecne očakával. Medziročná miera inflácie v eurozóne v auguste dosiahla 0,4 %, pričom v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa nezmenila. Vyplýva to z údajov štatistického úradu Eurostat.

Súvisiace články

Aktuálne správy