Podľa MMF talianska ekonomika tento rok klesne o 0,1 %

Medzinárodný menový fond (MMF) dnes zverejnil nepriaznivú prognózu vývoja talianskej ekonomiky a vyzval premiéra Mattea Renziho na splnenie prisľúbených reforiem, ktoré by mali tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny oživiť. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Podľa MMF by hrubý domáci produkt (HDP) Talianska mal tento rok klesnúť o 0,1 %, zatiaľ čo ešte v júli fond očakával rast ekonomiky na úrovni 0,3 %. Prognózu pre rok 2015 ponechal na pôvodnej úrovni 1,1 %.
V prípade, že sa odhady fondu naplnia, bude to už tretí rok po sebe, čo ekonomika Talianska zaznamená pokles. V roku 2013 klesla o 1,9 % a rok predtým o 2,4 %.
„Talianska ekonomika sa ešte nedostala z dlhého obdobia recesie a jej vyhliadky sú naďalej dosť neisté,“ uviedol MMF. Ako dodal, ak vláda chce dostať ekonomiku na cestu rastu a zároveň riešiť problém vysokého dlhu, bude musieť pristúpiť k rozsiahlym štrukturálnym reformám.
Taliansko zaznamenáva najhorší vývoj ekonomiky od skončenia 2. svetovej vojny. Hrubý domáci produkt klesol v 11 z 12 posledných kvartálov a verejný dlh krajiny, po Grécku druhý najvyšší v eurozóne, pokračuje v raste. MMF predpokladá, že tento rok dosiahne dlh svoje maximum na úrovni 136,4 % HDP a v budúcom roku mierne klesne na 135,4 % HDP. V roku 2013 dosiahol dlh 132,6 % HDP.
Správa MMF prichádza len tri dni potom, ako Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) uviedla, že ekonomika Talianska klesne tento rok o 0,4 %. To znamená výrazné zhoršenie prognózy oproti pôvodnému odhadu, keď OECD očakávala rast na úrovni 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy