Nemeckí bankári očakávajú pomalší hospodársky rast

Nemecká banková asociácia znížila výhľad tohtoročného rastu o 0,3 percentuálneho bodu na 1,5 %. V roku 2015 očakáva posilnenie výkonu ekonomiky o 1,6 % namiesto skoršie prognózovaných 2 %.

Nemecká banková asociácia (BdB) počíta so spomalením hospodárskeho rastu v tomto aj budúcom roku. Dôveru v najväčšiu európsku ekonomiku poškodzuje napätie na Ukrajine a kríza na Blízkom východe, uviedla BdB v stredu. Výhľad tohtoročného rastu asociácia znížila o 0,3 percentuálneho bodu na 1,5 %. V roku 2015 očakáva posilnenie výkonu ekonomiky o 1,6 % namiesto skoršie prognózovaných 2 %.

Nemecká ekonomika po silnom štarte v prvých mesiacoch roka, kedy nezvyčajne mierna zima podporila aktivitu v stavebníctve, v druhom kvartáli prekvapujúco klesla o 0,2 %. To vedie časť ekonómov k obavám z návratu recesie. BdB však uviedla, že technickú recesiu definovanú ako medzikvartálny pokles ekonomiky v dvoch za sebou nasledujúcich štvrťrokoch, neočakáva. Ekonomika sa opiera o silný trh práce a nízke úrokové sadzby, čo podporuje výdavky a nemecký export by mal navyše profitovať z nízkeho výmenného kurzu eura a priaznivých vyhliadok americkej ekonomiky, uviedla BdB.

Pomalší rast Nemecku predpovedá aj Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Tá v pondelok zhoršila výhľad tohtoročného rastu na 1,5 % z májového odhadu 1,9 %. Minister financií Wolfgang Schäuble pripustil, že hospodársky rast môže byť v roku 2014 slabší než vládou prognózovaných 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy