Poľsko by malo znížiť úrokové sadzby

Uviedol to v utorok člen Rady pre monetárnu politiku poľskej centrálnej banky Jerzy Osiatynski. Podľa neho je zníženie potrebné po tom, ako uvoľňovanie monetárnej politiky zo strany Európskej centrálnej banky znížilo konkurencieschopnosť tuzemských exportérov.

Poľská centrálna banka by mala v októbri nevyhnutne rozhodnúť o znížení úrokových sadzieb po tom, ako uvoľňovanie monetárnej politiky zo strany Európskej centrálnej banky znížilo konkurencieschopnosť tuzemských exportérov. Navrhuje to člen Rady pre monetárnu politiku poľskej centrálnej banky Jerzy Osiatynski, ktorý je jedným z jej najväčších zástancov nižších sadzieb. Dodal, že by uprednostnil zníženie sadzieb o viac ako 25 bázických bodov. Pripustil tiež možnosť druhého, neskoršieho zníženia týchto sadzieb. „Očakávam, že v októbri Rada nielenže ohlási zmenu politiky, ale ju skutočne aj zmení,“ povedal Osiatynski agentúre Reuters.

Jeho vyhlásenie prišlo iba deň po tom, ako členka Rady pre monetárnu politiku poľskej centrálnej banky Elzbieta Chojna-Duchová navrhla, že banka by mala v októbri znížiť úrokové sadzby o ďalších 50 bázických bodov na 2 %. Októbrové zníženie sadzieb má podľa nej v desaťčlennej Rade pre menovú politiku väčšinovú podporu, zatiaľ však nie je jasné, aký by malo mať rozsah.

Poľská centrálna banka minulý týždeň ponechala úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Banka menovú politiku nezmenila napriek tomu, že spotrebiteľské ceny v krajine klesli, a napriek slabšiemu výhľadu ekonomického rastu v dôsledku krízy v susednej Ukrajine. Poľské spotrebiteľské ceny v júli klesli, čím sa inflácia v krajine ešte viac vzdialila od želanej úrovne 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy