Spotrebiteľské výdavky v USA v júli prekvapujúco klesli

Americké domácnosti v júli menej utrácali. Spotrebiteľské výdavky v USA tak prekvapujúco klesli, čo trocha narušilo všeobecne panujúce presvedčenie, že situácia v americkej ekonomike sa stabilne zlepšuje. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Podľa údajov amerického ministerstva obchodu, spotrebiteľské výdavky, na ktoré v USA pripadá až 70 % ekonomickej aktivity, v júli klesli o 0,1 %, prvýkrát v tomto roku. Na porovnanie, v júni stúpli výdavky amerických domácností o revidovaných 0,4 %. Analytici preto počítali s ich júlovým zvýšením v priemere o 0,2 %.
Dôvodom slabších, ako očakávaných spotrebiteľských výdavkov bol pokles dopytu po autách. Všeobecne sa dopyt produktoch dlhodobej spotreby v USA v júli znížil o 0,7 %.
Na druhej strane, slabšie ako očakávané výdavky v prvom mesiaci 3. štvrťroka pravdepodobne príliš nezbrzdia rast ekonomiky, keďže ďalšie sektory, napríklad realitný trh a stavebníctvo, firemné výdavky, či export naberajú tempo, a situácia na pracovnom trhu sa zlepšuje.
Americká vláda vo štvrtok (28. 8.) oznámila, že ekonomika rástla v 2. kvartáli rýchlejšie, ako naznačoval predbežný odhad a to najmä vďaka strmšiemu zvýšeniu firemných výdavkov. Presnejšie, hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa v období apríl-jún zvýšil medziročne o 4,2 % a dosiahol najrýchlejšie tempo rastu od 3. štvrťroka 2013. Analytici pritom očakávali, že ministerstvo potvrdí predbežné výsledky, podľa ktorých mal HDP stúpnuť medziročne o 4 %.
Analytici zároveň predpovedajú, že v tomto, 3. štvrťroku americká ekonomika expanduje o 3,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy