Indikátor dôvery v priemysle sa v auguste nezmenil

Indikátor dôvery v priemysle zostal na úrovni štyroch bodov

Nálada slovenských priemyselných podnikov sa v auguste nezmenila. Podľa aktuálnych výsledkov prieskumu Štatistického úradu SR totiž indikátor dôvery v priemysle zostal na úrovni štyroch bodov. Jeho hodnota je najvyššia od januára 2012. Vývoj indikátora priaznivo ovplyvnil podľa úradu hlavne pokles zásob hotových výrobkov.

Trend priemyselnej produkcie v auguste mal mierne klesajúcu tendenciu, saldo sa znížilo o jeden bod na nulu a je 16 bodov pod úrovňou dlhodobého priemeru. Pokles uviedli respondenti vo väčšine odvetví, najvýraznejší vo výrobe dopravných prostriedkov, v chemickom priemysle a v dodávke elektriny, plynu a pary. Rast predpokladajú najmä v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií a v ťažobnom priemysle.

Indikátor dôvery v stavebníctve v auguste vzrástol oproti hodnote predchádzajúceho mesiaca o 8,5 bodu na mínus 26 bodov. Dôvodom boli priaznivejšie hodnotenia očakávanej zamestnanosti a úrovne objednávok. Aktuálny výsledok je dva body nad dlhodobým priemerom. Indikátor trendu stavebnej aktivity za posledné tri mesiace sa v porovnaní so stavom pred mesiacom zvýšil o 14 bodov na 23 bodov. Zvýšenie stavebnej aktivity zaznamenalo 43 % respondentov, jej zníženie uviedlo 6 % a 51 % podnikov ju posudzovalo ako nezmenenú.

V obchode indikátor dôvery s hodnotou 10,3 bodu vzrástol v auguste v porovnaní s júlom o 0,3 percentuálneho bodu, a to najmä vplyvom pozitívneho hodnotenia očakávaných podnikateľských aktivít. Súčasné podnikateľské aktivity hodnotilo 87 % respondentov ako priaznivé, resp. bez zmien. Napriek tomu sa saldo s dvanástimi bodmi, po očistení údajov od vplyvu sezónnosti, znížilo v porovnaní s júlom o sedem bodov.

Indikátor dôvery v službách v auguste po päťmesačnom raste opäť klesol. Jeho hodnota 15 bodov sa v porovnaní s júlom znížila o 8,7 percentuálneho bodu. Podnikateľská situácia za posledné tri mesiace sa oproti predchádzajúcemu prieskumu zhoršila. Zhoršenie podnikateľskej situácie pociťuje 15 % respondentov, zlepšenie uviedlo 23 % firiem, stabilizovaný vývoj malo 62 % podnikov. Negatívny trend zaznamenali respondenti v doprave a skladovaní, finančných a poisťovacích činnostiach a v ostatných činnostiach. Zlepšenie uviedli spoločnosti zaoberajúce sa informáciami a komunikáciou, administratívne a podporné služby, umenie, zábava a rekreácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy