Pokles ekonomiky Nemecka oslabil euro, ale zotavilo sa

Svetové devízové trhy - euro, dolár, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Pokles ekonomiky Nemecka oslabil euro, ale zotavilo sa“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 14. augusta (SITA, Reuters) – Spoločná európska mena sa vo štvrtok voči doláru zotavila z takmer deväťmesačného minima. Pomohla jej úľava z toho, že ekonomika eurozóny ako celku sa v druhom štvrťroku nezmenšila napriek poklesu Nemecka, ktoré je najväčším hospodárstvom menovej únie. Medziročná inflácia v eurozóne v júli podľa konečných údajov bola na úrovni 0,4 %, čo je v súlade s očakávaniami.

Po zverejnení údajov o celkovom ekonomickom vývoji eurozóny hodnota spoločnej meny posilnila na úroveň 1,3396 USD/EUR. Predtým euro po informácii o vývoji nemeckého hospodárstva kleslo až na 1,3348 USD/EUR. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, však oproti predošlému obchodovaciemu dňu stúpol o takmer 0,1 % na 81,540 bodu. Zostal tak v blízkosti jedenásťmesačného maxima, na ktoré sa vyšplhal minulý týždeň.

Maďarský forint vo štvrtok posilnil po správe o tom, že medziročný ekonomický rast krajiny sa v druhom štvrťroku zrýchlil na úroveň 3,9 % po tom, ako v prvom kvartáli hospodárstvo posilnilo o 3,5 %. Do 12:41 SELČ forint stúpol o 0,39 % na 312,560 HUF/EUR. Poľský zlotý tiež vzrástol o 0,39 %, a to na 4,176 PLN/EUR. Aj česká koruna mierne posilnila, konkrétne o 0,03 % na 27,840 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy