Rusko neplánuje v reakcii na sankcie pozastaviť členstvo vo WTO

Rusko neplánuje pozastaviť svoje členstvo vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO) a bude aj naďalej brániť svoje záujmy na jej pôde. Uviedol to dnes pre agentúru RIA Novosti zdroj z ruského ministerstva pre ekonomický rozvoj.
„Rusko bude ďalej využívať plné členstvo vo WTO a naďalej mieni brániť svoje záujmy v rámci pravidiel organizácie,“ povedal zdroj. Zároveň dodal, že vzhľadom na pravidlá WTO technicky nie je možné členstvo vo svetovej organizácii pozastaviť.
Reagoval tak na návrh prvého podpredsedu výboru Rady federácie pre poľnohospodársku politiku Sergeja Lisovského, podľa ktorého by Rusko malo svoje členstvo vo WTO na určitý čas pozastaviť.
Zdroj zároveň zdôraznil, že embargo na dovoz niektorých potravín a agroproduktov zo západných krajín „je v súlade so záväzkami Ruska v rámci WTO“. Ruská federácia minulý týždeň zakázala dovoz väčšiny potravín a agroproduktov z Európskej únie, USA, Austrálie, Kanady a Nórska. Embargo sa týka ovocia, zeleniny, mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov, ako aj morských produktov.
Rusko sa netají tým, že tak odpovedalo na sprísnené sankcie západných krajín voči Moskve pre krízu na východnej Ukrajine, z ktorej vinia práve Rusko. Napätie medzi Moskvou a Západom vzrástlo najmä potom, ako 17. júla havarovalo na východe Ukrajiny lietadlo malajzijských aerolínií Malaysia Airlines s 298 ľuďmi na palube, väčšinou z Holandska. Podľa predstaviteľov západných krajín lietadlo zostrelili proruskí separatisti.

Súvisiace články

Aktuálne správy