Zisk firmy Deere & Co medziročne oslabil

Spoločnosť za svoj účtovný tretí štvrťrok končiaci v závere júla vykázala čistý zisk 850,7 mil. USD, v rovnakom období minulého roka to bolo 996,5 mil. USD.

Americký výrobca poľnohospodárskej a stavebnej techniky Deere & Co za svoj účtovný tretí štvrťrok, ktorý sa skočil 31. júla, evidoval medziročný pokles zisku. Firma zároveň zredukovala svoju prognózu celoročného zisku, keďže klesajúce ceny obilia naďalej negatívne vplývajú na nákup traktorov, kombajnov a inej techniky. Deere za svoj tretí kvartál vykázal čistý zisk 850,7 mil. USD, čiže 2,33 USD na akciu. V rovnakom štvrťroku predošlého účtovného roka bol čistý zisk firmy 996,5 mil. USD, čiže 2,56 USD na akciu.

Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, v priemere očakávali, že Deere za máj až júl vykáže zisk 2,22 USD na akciu pri tržbách 8,75 mld. USD. Zisk spoločnosti je vyšší, ako sa očakávalo, vďaka tomu, že predaj jej stavebnej techniky profitoval z oživenia výstavby komerčných budov v USA.

Deere však teraz očakáva, že za celý účtovný rok 2014 dosiahne zisk 3,1 mld. USD. Ide o zhoršenie prognózy oproti predošlej predikcii, ktorá počítala s celoročným ziskom 3,3 mld. USD. Dôvodom je okrem iného pokles príjmov farmárov v USA. Firma predpokladá, že príjmy amerických farmárov, ktoré úzko súvisia s výdavkami na novú poľnohospodársku techniku, v roku 2014 klesnú na 387,1 mld. USD z úrovne 407,1 mld. USD v roku 2013.

(1 EUR = 1,3346 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy