Júlové ceny vo Francúzsku medzimesačne klesli o 0,4 %

Medziročná júlová inflácia v krajine podľa metodiky EÚ zostala na júnovej úrovni 0,6 %, ktorá je najnižšia od novembra 2009.

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v júli podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) medzimesačne klesli o 0,4 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad krajiny INSEE. Medziročne sa celková cenová hladina vo Francúzsku podľa metodiky EÚ zvýšila o 0,6 %. Medziročná inflácia tak zostala na júnovej úrovni, ktorá je najnižšia od novembra 2009. Francúzska vláda sa obáva, že nízka inflácia ohrozuje jej prognózu ekonomického rastu.

Podľa národnej metodiky spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v júli medzimesačne oslabili o 0,3 % a medziročná inflácia bola na úrovni 0,5 %. Medzimesačný aj medziročný vývoj celkovej hladiny spotrebiteľských cien v krajine je v súlade s prognózou analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters. Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilné ceny, bola medzimesačne vo výške 0,2 % a medziročne na úrovni 0,1 %.

Očakáva sa, že francúzska vláda zhorší svoju prognózu hospodárskeho rastu krajiny v tomto roku. Terajšia vládna predikcia ráta s posilnením hrubého domáceho produktu (HDP) o 1 %. Predpokladá sa však, že vláda zosúladí svoju predpoveď s prognózou Medzinárodného menového fondu, ktorý očakáva rast francúzskeho HDP o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy