Taliansky HICP v júli stagnoval

Harmonizovaná miera inflácie v Taliansku, ktoré je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny, v júli podľa očakávania stagnovala, zatiaľ čo tempo rastu neharmonizovaných cien sa spomalilo. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Spresnené výsledky štatistického úradu Istat potvrdili, že harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, sa v júli nezmenil a zostal na rovnakej úrovni ako v júni, keď medziročne vzrástol o 0,2 %.
Aj v medzimesačnom porovnaní sa harmonizované ceny tovarov a služieb na Apeninskom polostrove znížili v júli tak, ako naznačoval rýchly odhad, a to o 2,1 %.
Tempo medziročného rastu neharmonizovanej miery inflácie v krajine sa v júli spomalilo na 0,1 % z 0,3 % v júni a v medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny klesli o 0,1 %.
Talianska ekonomika sa v uplynulom 2. kvartáli nečakane prepadla do recesie. Hrubý domáci produkt (HDP) sa totiž za tri mesiace do konca júna znížil o 0,2 % v porovnaní s prvými tromi mesiacmi roka, keď medzikvartálne klesol o 0,1 %. To znamená, že Taliansko opäť zápasí s recesiou.

Súvisiace články

Aktuálne správy