Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka a eurozóny tento mesiac klesla

Dôvera nemeckých investorov a analytikov v ekonomiku sa tento mesiac prepadla na najnižšiu úroveň od roku 2012. Môže za to kríza na Ukrajine a slabé zotavovanie eurozóny, ktoré zhoršuje vyhliadky nemeckej ekonomiky. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW), ktoré zverejnila agentúra Bloomberg.
Prieskum ukázal, že kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, sa v auguste 2014 prepadol o 18,5 bodu na 8,6 bodu z júlových 27,1 bodu. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom odhadovali, že hodnota indexu sa zníži na 17 bodov. Dôvera v najväčšiu ekonomiku eurozóny vytrvalo klesá už od decembra 2013, keď dosiahla najvyššiu úroveň za sedem rokov, a to 62 bodov.
Aj hodnota ďalšieho ukazovateľa – indexu súčasných podmienok, sa v prípade Nemecka v auguste znížila na 44,3 bodu z júlových 61,8 bodu, zatiaľ čo analytici predpovedali, že dosiahne 54 bodov.
Ekonómovia predpovedajú, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v 2. štvrťroku 2014 medzikvartálne klesol o 0,1 %, prvýkrát od roku 2012. Dôvodom sú sankcie proti Rusku za anexiu Krymu a podporu separatistov na východe Ukrajiny. Tieto sankcie ohrozujú aj zotavovanie eurozóny, o čom svedčí návrat recesie do Talianska v 2. kvartáli tohto roka.
ZEW zároveň oznámil, že augustový index dôvery v ekonomiku eurozóny sa znížil na 24,4 bodu z 23,7 bodu v júli a augustový ukazovateľ súčasnej ekonomickej situácie v menovom bloku sa prepadol na 23,7 bodu zo 48,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Súvisiace články

Aktuálne správy