Produkcia japonského priemyslu v júni oproti máju klesla

Objem priemyselnej produkcie v Japonsku v júni klesol viac, ako naznačoval predbežný odhad. Vyplýva to zo spresnených údajov ministerstva hospodárstva, obchodu a priemyslu, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa najnovších štatistík sa výkon japonského priemyslu v júni prepadol medzimesačne o 3,4 %, namiesto odhadovaných 3,3 %.
V medziročnom porovnaní júnová produkcia japonského priemyslu vzrástla o 3,1 %.
Zásoby nepredaných výrobkoch v skladoch japonských firiem sa v júni oproti máju zvýšili o 2 %, čo je tiež o niečo viac, ako ich 1,9-% nárast podľa rýchleho odhadu.
Vláda v Tokiu v júli zhoršila svoju prognózu pre ekonomiku v tomto finančnom roku, ktorý sa končí 31. marca 2014. Kabinet najnovšie predpovedá, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Japonska zvýši o 1,2 %, a nie o 1,4 %, ako očakávala ešte vlani v decembri.
Dôvodom revízie vládnej prognózy smerom nadol je negatívny vplyv zvýšenia dane z pridanej hodnoty od 1. apríla 2014 na výdavky domácností, a tým aj na výkon ekonomiky. Priemysel sa tak musí spoliehať viac na export ako na domácu spotrebu. Podľa japonskej centrálnej banky však export z krajiny už pravdepodobne ožíva a začína rásť, a to najmä vďaka zotavovaniu zámorských ekonomík.

Súvisiace články

Aktuálne správy