EÚ môže zažalovať Rusko na pôde WTO za nezákonný zákaz dovozu potravín

Európska únia by sa mohla obrátiť na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) ohľadom ruského zákazu dovozu poľnohospodárskych výrobkov z krajín EÚ. Pre agentúru DPA to dnes uviedol nemenovaný diplomatický zdroj z prostredia EÚ.
Podľa tohto zdroja ruské stop poľnohospodárskym produktom z únie môže byť uložené nezákonne v reakcii na sankcie EÚ.
„Zistili sme, že neexistuje žiaden základ v medzinárodnom práve pre tento druh odvetných opatrení,“ uviedol nemenovaný diplomat pre agentúru DPA. Brusel podľa jeho slov bude starostlivo analyzovať aké výhody a nevýhody prináša tento problém v rámci WTO.
Dovtedy exekutíva EÚ požiada ostatné štáty sveta, aby nezvyšovali export potravín do Ruska.
„Nemyslíme si, že by bolo prijateľné pre niektoré krajiny, aby profitovali zo súčasnej situácie a nahradili tovary, ktorých dovoz bol zakázaný,“ citovala DPA diplomatický zdroj.
V priebehu dnešného dňa by mal predseda Európskej komisie José Manuel Barroso telefonicky hovoriť s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a tiež s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o situácii, ktorá nastala po zákaze európskych agrotovarov.
Podrobnejšie o analýze novovzniknutej situácie a o prípadnej reakcii únie budú v utorok v Bruseli diskutovať veľvyslanci členských krajín EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy