Taliansko očakáva deficit rozpočtu vo výške 2,9 % HDP

Premiér krajiny Matteo Renzi uviedol, že tohtoročný schodok talianskeho rozpočtu bude na úrovni 2,9 % hrubého domáceho produktu bez nutnosti dodatočného sprísnenia fiškálnej politiky.

Taliansko za rok 2014 vykáže rozpočtový deficit na úrovni 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) bez nutnosti ďalšieho sprísnenia fiškálnej politiky. Premiér krajiny Matteo Renzi to povedal v rozhovore pre pondelkové vydanie denníka Financial Times. Renzi sa vyjadril, že Taliansko neporuší pravidlo Európskej únie, podľa ktorého deficit rozpočtu nemôže byť vyšší ako 3 % HDP. Rím podľa neho toto pravidlo dodrží napriek tomu, že talianska ekonomika opäť upadla do recesie, keďže v druhom štvrťroku sa zmenšila o 0,2 %.

„Vôbec nemám záujem prekročiť hranicu 3 %. Dúfame, že v druhej polovici roka budeme mať lepší rast,“ povedal premiér a dodal, že výsledkom bude deficit rozpočtu vo výške 2,9 % HDP. Renzi a taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan opakovane povedali, že Rím bude rešpektovať pravidlo EÚ v oblasti deficitu bez nutnosti dodatočných rozpočtových opatrení.

Aktuálna talianska prognóza rozpočtového deficitu, ktorú Rím zverejnil v apríli, ráta so schodkom za rok 2014 na úrovni 2,6 % HDP. Očakáva sa však, že táto cifra rovnako ako predikcia hospodárskeho rastu na úrovni 0,8 %, sa zreviduje v novom vládnom dokumente o finančnom plánovaní, ktorý vláda zverejní v septembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy