Miera nezamestnanosti v Taliansku v júni prekvapujúco klesla

Miera nezamestnanosti v Taliansku v júni prekvapujúco klesla po stagnácii v predchádzajúcich dvoch mesiacoch. Ale nezamestnanosť medzi mladými ľuďmi vzrástla na nový rekord. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovších údajov štatistického úradu ISTAT sa miera nezamestnanosti v Taliansku, upravená o sezónne vplyvy, v júni 2014 znížila na 12,3 % z predchádzajúcej úrovne 12,6 %, na ktorej sa držala v apríli aj v máji. Analytici pritom očakávali, že aj v júni bude nezamestnanosť v Taliansku stagnovať.
V medziročnom porovnaní miera nezamestnanosti mierne stúpla, keďže v júni 2013 bola na úrovni 12,2 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že počet nezamestnaných v krajine sa minulý mesiac znížil o 78.000 na 3,15 milióna osôb.
Zlou správou však je, že miera nezamestnanosti mladých ľudí vo veku od 15 do 24 rokov sa v júni vyšplhala na nový rekord 43,7 % z májových 43,1 %.
Naopak, dobrou správou je, že miera zamestnanosti v Taliansku v júni mierne vzrástla, medzimesačne o 0,2 %, alebo o 50.000 osôb, na 22,40 milióna ľudí.
Talianska ekonomika sa zatiaľ nespamätala z recesie. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v 1. štvrťroku klesol medzikvartálne o 0,1 %. Centrálna banka v Ríme už zhoršila svoju prognózu pre ekonomiku a predpovedá, že HDP Talianska tento rok stúpne len o 0,2 %, a nie o 0,7 %, ako pôvodne očakávala.

Súvisiace články

Aktuálne správy