Rusko má pre Bitcoiny pochopenie

, ČT Foto: SITA

Rusko sa postavilo na stranu virtuálnych mien. Podľa vyjadrenia tamojšej centrálnej banky by mohli mať budúcnosť. A to je výrazná zmena oproti doterajším postojom iných štátov. Väčšina národných bánk totiž virtuálne peniaze považuje za hrozbu a nechce mať s nimi nič spoločné.

Postoje inštitúcií k Bitcoinom sú väčšinou negatívne. Naposledy virtuálnu menu striktne zatrhla centrálna banka Južnej Ameriky. Bojí sa jej využívania pri praní špinavých peňazí alebo financovaní  terorizmu. Naopak Rusko teraz prekvapilo ústretovým postojom. "Nemali by sme tieto inštrumenty odmietať, možno majú skutočne budúcnosť," vyhlásil viceguvernér ruskej centrálnej banky Georgij Luntovskij.

Národná banka sa tiež nechala počuť, že by mohla určiť pravidlá, ako podobné meny v Rusku používať. Ale ani to nie je bez obáv. V januári tamojšia centrálna banka varovala, že transakcie s Bitcoinmi sú vysoko špekulatívne a že u tejto meny hrozí prudká strata hodnoty. Podobné obavy majú aj Spojené štáty, a to celkom oprávnene.

Precedens Ruska vyvoláva obavy, pretože v okamihu, keď štáty začnú pristupovať k Bitcoinom ako k štandardnej mene a zdania ho úplne štandardne, môže dôjsť k tomu, že projekt stratí jednu zo svojich základných výhod, ktorou je sloboda, myslia si odborníci.

Bitcoin uzrel svetlo sveta v roku 2009. Až do prvej polovice roku 2011 sa jeho cena pohybovala rádovo v dolárových centoch. Od tej doby kurz kolíše od tisícov dolárov k takmer nulovej hodnote. Aktuálne sa cena jedného Bitcoinu pohybuje nad 600 dolármi za kus.

Súvisiace články

Aktuálne správy